НАЈНОВИЈЕ...
20 књига панчевачких издавача на Сајму

20 књига панчевачких издавача на Сајму

На заједничком штанду на Сајму књига по четврти пут наступају панчевачки издавачи. Ове године представиће се десет установа и удружења.

Штанд под именом „Панчевачко читалиште“ налазиће се у хали 4 Београдског сајма, а на Сајму ће посебне промоције имати и Удружење књижевника и књижевних преводилаца, Регионални центар за таленте и Туристичка организација Панчево.

Пројекат заједничког наступа панчевачких издвача, углавном установа културе, на Међународном сајму књига у Београду траје од 2011. године. Тако љубитељи књиге и ван нашег града на једном месту могу да виде и најновија издања из Панчева, од књижевности, преко публицистике до историјских дела. Ове године „Панчевачко читалиште“ ће наступити под слоганом „Панчево – град писаца и птица“, са намером да се сам град другачије брендира, каже Горан Траиловић, менаџер Градског штанда.

– На састанку у Музеју окупили су се људи из различитих установа културе. Било је речи о брендирању града. Град писаца, јасно је зашто. Бане из Туристичке организације Панчева рекао је да је све више птица у граду, што нам је било занимљиво, да град представимо на неки други начин, каже Горан Траиловић, менаџер Градског штанда.

На панчевачком штанду биће десет излагача са више од двадесет издања. Представиће се Градска библиотека, Културни центар Панчева, Народни музеј, Регионални центар за таленте, Завод за заштиту споменика, Удружење књижевника и књижевних преводилаца. Историјски архив ове године пред читаоце излази са књигама о покушају насељавања Шпанаца у Банат, затим и са каталогом о 250 година банатске војне границе и биографијом Адама Косанића, јунака из револуције 1848-1849. године. Ова последња је велики преводилачки подухват Биљане Цветановић, јер је у питању превод из једва читљивог рукописа са немачке готице.

– Он је заслужан за ослобођење Панчева у револуцији 1848-1849 године. Био је у сукобу са Стеваном Шупљикцем, који је био на челу српске Војводине. Шупљикац је побрао славу, већим делом заслужено, али бацио је у сенку неке друге личности, међу којима је и Косанић. Њихов отворени сукоб, који је тињао све време док су сарађивали, појачао је заборављање Адама Косанића, каже др Ивана Спасојевић.

Ове године Град у буџету није планирао средства за заједнички наступ издавача на Међународном сајму књига, каже Дејан Боснић, директор Градске библиотеке. Подршку је пружила Јасмина Вечански, чланица Градског већа задужена за културу и информисање, али се још увек не зна да ли то значи и новац. Техничку и логистичку подршку и ове године очекују од старих партнера – Градске управе, Културног центра.

– Пројекат учешћа градских издавача и излагања на Сајму један је од ретких, али успешних примера сарадње свих градских установа културе чији концепт омогућава учешће и субјеката са стране, рекао је Дејан Боснић, директор Градске библиотеке.

www.rtvpancevo.rs, 22. октобар 2014. године.