НАЈНОВИЈЕ...
Ауторско вече Катарине Сарић

Ауторско вече Катарине Сарић

Градска библиотека Панчево вас позива на Ауторско вече Катарине Сарић.

Ауторско вече ће се одржати у понедељак, 01. новембра 2021. у 19 часова у читаоници Градске библиотеке Панчево.

Катарина Сарић се бави писањем поезије, прозе, романа, књижевне критике, путописа.

На Филозофском факултету у Никшићу дипломирала матерњи језик са јужнословенским књижевностима, а потом и филозофију. Постдипломске студије је наставила на Факултету политичких наука у Подгорици где је дипломирала социјалну политику и социјални рад. Стручно се усавршавала за рад у области социјалне инклузије у „Заводу за школство”, „Фондацији за активно грађанство”, и Центру за антидискриминацију „Еквиста” у Подгорици.

Песме су јој превођене на енглески, ромски, руски, грчки, италијански, непалски и португалски језик. Сарадник је многих часописа и књижевних портала, како у Србији, тако и у Црној Гори. Својом поезијом (циклус песама „Wомен’с Цурсе”), заступљена је у српском часопису „Поетрyзине” који излази на енглеском језику, и британском „Тхе Поет Магазину”, за који је недавно дала интервју српској књижевници и новинарки Ани Стјељи. Избором поезије на енглеском језику, уврштена је у међународну антологију нових гласова „Еаст меет Wест Антхологy” (Колката, Индија, 2018) и у антологију „Спарк Цреативе Антхологy” (Лумис, Калифорнија, 2018). Прозним радовима заступљена је у „Антологији женског прозног стваралаштва” коју је приредила др Софија Калезић. Заступљена је зборнику научних радова „Књижевност и језик у функцији промовисања универзалних вриједности и идентитетских компонентни црногорског друштва”, и то у раду др Марије Кривокапић Диамонд „Женски код у књижевности Катарине Сарић”. Са својим поетским видео перформансом „Схелл”, била је учесница европског поетског фестивала „Версополис (Спеакинг уп!)”, као представница српског Удружења за промоцију културе разноликости Алиа Мунди. Њена збирка поезије „Смрт Мадам Дупин” награђена је на овогодишњем конкурсу издавачке куће ПОЕТИКУМ из Краљева, као најбоља и најиновативнија песничка књига од пристиглих 148 рукописа.

Ауторка је бројних књижевних перформанса. Уредница је едиције „Вавилонска библиотека” која објављује поезију и преводе поезије савремених песника.

Објављене књиге

 • роман „С оне стране свјетлости” (2011)
 • философско-фрагментарна триологија „Цалигат ин Соле” (2012)
 • епистоларни роман „Нађа, успори, згазићеш птицу” (2014)
 • роман „Ампутирани” (2017)
 • збирка прича „Акутна женска седмица” (2017)
 • збирка поезије „Све јАдно ми је и остале дијагнозе” (Народна библиотека Будва, 2019)
 • двотомна савремена епика„ Камијада и Камисеја” (2018)
 • путопис Моја Индија – ОМ јоурнаy (2019)
 • животопис „Голо месо” (Балкански књижевни гласник, Београд, 2020)
 • збирка прича „Какофонија” (Балкански књижевни гласник, Београд, 2020)
 • збирка поезије „Глобус Хyстерицус” (Балкански књижевни гласник, „Београд”, 2020)
 • збирка поезије „Смрт Мадам Дупин” (Поетикум, Краљево, 2021)