НАЈНОВИЈЕ...
„Безверје” Ивана Ивачковића у Библиотеци

„Безверје” Ивана Ивачковића у Библиотеци

Овогодишња манифестација Једна књига – један град биће посвећена роману „Безверје” писца и публицисте Ивана Ивачковића и одржаће се од 26. до 29. децембра, у Градској библиотеци у Панчеву. Поред представљања самог дела и анализе његових различитих аспеката (литерарних и ванлитерарних), као и стваралаштва аутора, овај програм се реализује кроз организовање низа активности (промоције, предавања и трибине) током којих се наставља истраживање питања и феномена којима се дело бави.

Циљ манифестације је пораст интересовања за књигу и уметност уопште, подизање нивоа читалачке и књижевне културе у заједници, као и унапређење способности рецепције и разумевања књижевног дела код посвећених читалаца.

Више о роману:

У роману „Безверје“ Ивана Ивачковића приказана је демонска сила која запоседа људе и наводи их да у злочину, а не у добрим делима, виде пут ка срећи и слободи. Пуна филозофских идеја, ироније и духовних двобоја, богата у мислима и слојевита у значењима, књига се завршава бравуром у којој јунаци први пут бивају именовани, а догађаји добијају прецизне географске и временске координате. „Безверје“ је згуснута проза у којој се преплићу фикција и стварност, приповест која подстиче на размишљање и мами на многа читања и непрестана откривања бројних, на први поглед скривених нити. Овај необичан роман мали је омаж Булгакову, Достојевском, Милтону, Конраду, Ничеу и, на посебно интересантан начин, Гетеу, а врви и од посвета другим ауторима.

Више о писцу:

Иван Ивачковић, писац и новинар, аутор је два бестселера: „Како смо пропевали – Југославија и њена музика“, за који је добио награду „Десимир Тошић“, и „Уметност побуне“, о легендарним Ролингстонсима. Такође је аутор збирке есеја „Писма из Тајног града“, биографских књига „Обе стране јастука“ и „Признања поп певачице“, као и песничке збирке „Црвена мапа“. „Безверје“, његов први роман, објављен је јуна 2016, у издању Лагуне.