НАЈНОВИЈЕ...
„Честоскок“ Ивана Златковића

„Честоскок“ Ивана Златковића

Промоција антологије народних безобразних прича „Честоскок“ Ивана Златковића биће одржана у четвртак, 30. марта у 19:00

Гост: Иван Златковић, аутор

После много година пред читаоцима је изузетан избор еротских народних прича које су се у српском народу усмено преносиле с колена на колено, а које су забележили значајни сакупљачи народног блага, од Вука Караџића до новијих фолклориста. Због свог сочног и неувијеног језика, иако духовите и уметнички уобличене у праве бисере кратке приче, оне су тешко стицале право грађанства и наклоност чедних читалаца. Данас се, међутим, и ови облици националног фолклора сматрају незаобилазним делом сваке културе, а настојање да се они прикривају сматра се научно неприхватљивим и лицемерним.

Тако ће данашњи читалац моћи да се забавља у врцавим примерима народне маште и инвентивности и да уз њу заједно открива шта најбрже расте, како се изводи шевељ-девељ, како су се понашале владике и попадије а како кнез Милош, шта је путка а шта дурундало, све уз смех и неверицу неисцрпној довитљивости народног приповедача.

„Антологија Ивана Златковића заснива се на значајном броју извора, све до најновијих записа. То овим причицама даје културну, односно историјску динамику. Оне су језички, дијалекатски различите, те читалац стиче представу и о регионално-језичкој динамици ове прозе. Њена вриједност је, с једне стране, у рушењу или напуштању забрана које су пратиле овај тип текстова у штампаном облику, те у типу досјетке која прати актере и радњу. Ако се чиме ова врста текстова може одбранити пред судом читалаца, онда је то духовитост, досјетљивост, игра ријечима, потом – рушење табуа и конвенција на подручју друштвених улога.“ Проф. др Душан Иванић