НАЈНОВИЈЕ...
Донација за библиотеку „Влада Аксентијевић“

Донација за библиотеку „Влада Аксентијевић“

Фотографија: www.beograd.rs

Градски менаџер Горан Весић присуствовао је донацији рачунара и опреме коју је обреновачкој библиотеци уручио амбасадор Црне Горе Бранислав Мићуновић. Овом догађају присуствовали су градски секретар за културу Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Иван Тасовац  и Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац.

Прилог: РТВ Маг

Амбасадор Мићуновић рекао је да је Амбасада Црне Горе у Београду одлучила да се одрекне организације пријема поводом Дана државности, 13. јула, и да та средства определи за донацију пет компјутера и два штампача обреновачкој библиотеци, којој је ова опрема уништена у поплави.

– Наш је став да то буде почетак помоћи овој институцији културе. Веома сам захвалан својим пријатељима министру Тасовцу и градском менаџеру Горану Весићу што су ми на питање где бисмо могли да упутимо помоћ, рекли да је то ова библиотека. Ова донација није само симбол добрих веза Црне Горе и Србије и пријатељства наше две државе већ и добар пример како се сви заједно морамо старати о светској баштини јер је свака културна баштина, баштина целог света. Подсетићу да је Црна Гора када су почеле поплаве реаговала брзо и ефикасно и са великим уважавањем ситуације у којој се нашло угрожено становништво. Ми смо то тада у Црној Гори схватили као мисију спасавање људских живота, а овога пута чинимо гест у корист живота, а не спасавања живота. Желимо да ово место заживи и да се убудуће ту састају песници, писци и други уметници Србије и Црне Горе и да се сетимо шта смо све предузели да помогнемо једни другима – рекао је амбасадор Мићуновић захваливши на препознатој и примљеној помоћи.

Градски менаџер Горан Весић је захваљујући амбасадору Мићуновићу рекао  да изузетно цени гест којим се амбасада одрекла прославе властитог празника како би та средства искористила да помогне обнову обреновачке библиотеке.

– Верујем да ће овај ваш чин, који је само наставак помоћи током трајања ванредне ситуације, скренути пажњу јавности на ову библиотеку. Волели бисмо да и други донатори који желе да помогну обнову културних добара дају свој допринос. Ми ћемо, са своје стране, и то смо договорили данас са директорком библиотеке, већ следеће недеље кренути са проценом штете. Она је неопходна да би и министар Тасовац и ми као град Београд могли да конкуришемо за одређене фондове како би се библиотека не само обновила већ и унапредила у односу на некадашње услове. Поред тога, наша обавеза биће и да друге донаторе упутимо на ову библиотеку. Подсетићу да је то у случају амбасадора Мићуновића био једноставан посао јер је он пре доласка на место амбасадора био министар културе у влади Црне Горе. Стога је било природно да они и други представници амбасаде дају своју донацију за једно овакаво место – рекао је Весић и додао да изражава задовољство чињеницом да се живот враћа у Обреновац.

– Ми ћемо властитим напорима, као и напорима ЕУ, различитих фондова и пријатеља попут амбасадора Мићуновића полако обнављати све оно што је вредно у Обреновцу и санирати штету од катастрофе која нас је задесила – нагласио је градски менаџер.

Министар Тасовац је подсетио на размере штете од поплава и поздравио гест Амбасаде Црне Горе изразивши истовремено и захвалност Влади Црне Горе на до сада упућеној помоћи. Он је рекао да се на протеклом заседању министара Југоисточне Европе у Охриду једна од тема односила и на поплаве у Србији и региону. Он је истакао да је културна баштина брига свих и да она као таква не припада ниједној институцији појединачно, већ целом друштву.

Градски секретар за културу Владан Вукосављевић  нагласио је да се обновом ове библиотеке становницима Обреновца шаље јасна порука да су установе културе сама срж и душа једног града.

„Њиховим чувањем и обновом ми чувамо највеће вредности једног друштва“, рекао је Вукосављевић захваливши на племенитом гесту Амбасади Црне Горе.

В.д. директора библиотеке Ивана Јанишевић рекла је да је та културна установа у поплавама претрпела велику штету и да је од 93.000 књига уништено најмање 20.000.

Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац, захвалио је на помоћи  овом граду током поплава и подсетио да су основни инфрструктурни услови постигнути, али да данашња посета носи суштинску поруку да људи треба да остану у Обреновцу.

www.beograd.rs, 11. јул 2014. године.