НАЈНОВИЈЕ...
Градски штанд Панчева на Сајму књига

Градски штанд Панчева на Сајму књига

Град Панчево ће и ове године, у Хали 4, имати свој штанд на 63. Међународном београдском Сајму књига. Носилац штанда је Градска библиотека, а нова издања представиће: Историјски архив, Завод за заштиту споменика културе, Народни музеј, Културни центар, Дом омладине, Удружење књижевника и књижевних преводилаца, Регионални центар за таленте „Михајло Пупин“ и Еврорегионални центар за развој друштва у мултиетничким срединама „Ин медиас рес“.

Заједничка сајамска промоцију на платоу „Бранко Миљковић“ најављена је за среду 24. октобра у 10.00 сати. На њој ће учествовати аутори, уредници и представници издавача и Града: писац и већник за културу Немања Ротар, писац и књижевни критичар Васа Павковић, економиста Радован Пешикан, физичар др Драгољуб Цуцић, уредник програма у Дому омладине Немања Благојевић, Дуња Ротар из Историјског архива, Дамир Прашникар из Народног музеја, Никола Влајић (аутор књиге и изложбе „Куће и људи“) и аутори прилога у монографији о Банатском Брестовцу, коју је приредила директор Завода, Јасмина Вујовић и други.

Међу новим књигама су студија Радована Пешикана, „Пут изласка из кризе – позитивна кадровска селекција“, монографија Милана Ђукића о 51. механизованој бригади, дело „Стево Чутурило у културној историји Срба“ др Наташе Иветић, нове песничке књиге у едицији „Најбоља“ Удружења књижевника Панчева, Бојана Самсона и Предрага Алмажана, 41. „Рукописи“ зборник поезије и кратке прозе младих с простора бивше Југославије. Историјски архив је објавио књиге: „Споменица соколског покрета у Панчеву“ Слободана Петровског, „Историја евангелистичке општине“ Георга Швалма и „Румунски путописци у Србији“ Мирча Марана.

На Градском штанду ће се наћи и периодичне публикације: „Читалиште : научни часопис за теорију и праксу библиотекарства“, „Гласник музеја Баната“ и „Пупин“, гласило Регионалног центра за таленте.

Промоција монографије о истакнутом а заборављеном интелектуалцу 19. века, „Стево Чутурило у културној историји Срба“, др Наташе Иветић, најављена је за четвртак 25. октобар у подне, у сали „Борислав Пекић“. О њој ће говорити проф. др Гордана Стокић Симончић, проф др Бојан Ђорђевић и ауторка.

Наступ установа културе и непрофитних издавача подржава Град Панчево, а спонзор је панчевачка компанија „Пасаж“ и њен власник Владимир Митровић. Дух Баната и Панчева у излагачки простор Хале 4 ће, ове године, уткати уметници Емил Сфера и Александар Стојковић.

Како до нас?

Како до нас?