НАЈНОВИЈЕ...
Изложба: Бранислав Нушић – геније смеха

Изложба: Бранислав Нушић – геније смеха

Поводом обележавања 150 година од рођења Бранислава Нушића (1864-1938) у Библиотеци је приређена изложба посвећена највећем српском комедиографу.

На поставци се могу видети први Нушићеви радови „Приповетке једног каплара“ из 1886. год. настале на основу бележака које је Нушић водио за време Првог светског рата као и „Листићи исписани у пожаревачком заводу 1888. год.“

Изложба је документована фотографијама из позоришних комада, тако да ће посетиоци имати прилике да се подсете појединих драма и глумаца, а панчевачка публика је имала прилике да погледа Нушићеве комаде давне 1942. год када су се у Дворани Вајфертове пиваре играле две представе „Ујеж“ и „Свет“ што доказују два плаката из Историјског архива Панчево.

Посебно је издвојена витрина из Завичајног фонда наше Библиотеке где су представљени аутори који су писали о Нушићу као и Награда Бранислав Нушић коју додељује удружење драмских писаца Србије.

Нушић је писац веома развијеног смисла за позоришну сцену и њене законе, комедиограф који је оштро запажао негативне појаве свог времена. Његова дела су суверено владала репертоаром српских позоришта између два рата, а и данас се радо гледају у новом извођењу.

Аутор изложбе Љиљана Дракшан.