НАЈНОВИЈЕ...
Изложба „Дубока оданост Исидори“

Изложба „Дубока оданост Исидори“

Поводом 140 година од рођења велике књижевнице Исидоре Секулић“ (1877-1958), у холу Читаонице приређена је изложба грађе из фондова Библиотеке. Аутор поставке је Љиљана Дракшан, виши библиотекар.

Исидора Секулић је рођена 1877. у Мошорину (Бачка). Учитељску школу похађала је у Сомбору, а затим одлази на Виши педагогијум у Пешти где дипломира на групи математике и природних наука, докторирала је у Берлину. За наставника Српске више девојачке школе у Панчеву постављена је 1897. године.

Своју прву књигу „Сапутници“ објављује 1913. године, исте године путује за Норвешку.

Када је избио Први светски рат до повлачења1915. ради као болничарка. После рата била је наставник Треће женске гимназије у Београду. У време између два светска рата често путује по иностранству, дуже борави у Енглеској и Француској.

Први председник Удружења књижевника Србије постаје 1945. а 1950. године изабрана је за редовног члана Српске академије науке и уметности. Била је почасни члан Српске књижевне задруге и Матице српске.

Исидора Секулић говорила је седам језика. Изванрадно је познавала енглеску, француску, немачку и скандинавску књижевност, уметност и културу.

Исидорин патриотизам био је проткан правом љубављу за свој народ и Србију, али увек стављен у контекст света и Европе.

Имала је неспоразуме са својим савременицима, а Скерлићеве критике оставиле су на њој дубоке ожиљке.

Отмена, скромна, напаћена и усамљена Исидора Секулић преминула је у Београду
1958. године.

Књижевна Награда „Исидора Секулић“, успостављена је 1967. године.