НАЈНОВИЈЕ...
Изложба фотографија „Истине, ту око нас“ др Радмиле Поштић Љубинковић

Изложба фотографија „Истине, ту око нас“ др Радмиле Поштић Љубинковић

Галерија градске библиотеке Панчево

Понедељак, 22. април 2024. у 19.00 часова

Ауторка фотографија: Радмила Поштић Љубинковић

Организација: Радмила Вукелић

Техничка подршка: Гото студио „Николић“

Реализацију изложбе порджали су:

  • Аутоцентар Пивашевић
  • Геовизија Панчево
  • Клуб ресторан Двориште, Панчево

Др Радмила Поштић Љубинковић је као педијатар – неонатолог, цео свој радни век, дуг тридесет пет година, посветила здрављу панчевачке деце у Општој болници Панчево, на Дечјем интерном оделењу, које је водила као начелница дванаест година. Од одласка у пензију 2013. године, бави се фотографијом и и бележи живот на Тимишу..

Коју камеру користите – питала сам је, уверена да ћу, који год одговор да добијем, морати да потражим појашњење на „гуглу“ за ту, сасвим сигурно, последњу реч фото-технике.

Али, она је рекла: „Користим мобилни телефон.“ Без прескупих објектива, без грандиозног зума, без студијске или екстерне расвете, без Лајки, Никона и Канона… – Радмила Поштић Љубинковић која је на е-зидовима увелико уочена као Моника Мони, успева да пркоси високој технологији, стварајући камером свог мобилног телефона фотографије којима потврђује да је само људско око савршено. Свако друго фотографско „оруђе“ омеђено је технолошком ограниченошћу.

У временима када се свет клања Њ. К. В. Аrtificial Intelligence, када вештачка интелигенција исписује заводљиве стихове и осликава нова „Звездана неба“, Моника Мони овом непретенциозном изложбом потврђује да су само свемир и креативност уметника бескрајни, с тим што за свемир – парафразираћу Ајнштајна – нисам сасвим сигурна.

Шта је онда, друго, него БЛАГОСЛОВ, голим оком непогрешиво уочити и укротити парче ЛЕПОТЕ, препознате и у трку и таку отргнуте са зидова и зидина пренатрпаних хистеричним кадровима свакодневице. И та би нас пренатрпана хистерична свакодневица учинила културолошким аналфабетама и уметнички утрнулим, да није фотографија какве светлопише Моника Мони.

Ово нису бајке. Ово нису акварели. Ово су фотографије. Ово су – истине. Ту, око нас. И у томе је снага уметничког потписа Монике Мони. Она нефантазмагори, она нас расањује и храбри.

Гордана Влајић