НАЈНОВИЈЕ...
ИЗЛОЖБА:  Јован Дучић (1871-1943) – Песник лепоте

ИЗЛОЖБА: Јован Дучић (1871-1943) – Песник лепоте

Поводом 150 година од рођења истакнутог песника, дипломате и академика, Јована Дучића у Библиотеци је приређена изложба на основу грађе из својих фондова.

На поставци је истакнута прва песма у прози „Мала принцеза“ објављена у Српском књижевном гласнику 1903. године, одабрани стихови као и одломци из књижевних есеја и путописа, фотографије из периода дипломатије, сусрет са М. Ракићем.

Већ у раној младости Дучић је са Алексом Шантићем 1896. покренуо часопис „Зора“ у ком је је објављивао своје радове чак и онда када је због студија права боравио у Женеви и Паризу. Након завршених студија запошљава се у Министарству иностраних дела Србије. У периоду од 1912-1941. службовао је у многим градовима: у Цариграду, Софији, Риму, Атини, Женеви, Каиру, Будимпешти, Букурешту, Мадриду, Лисабону. Био је део дипломатске елите што је значајно утицало на његов живот и уметнички рад. По избијању Другог светског рата прешао је у Америку где је у круговима наше емиграције деловао као огорчени противник НОБ-е.

Иако далеко од родног Требиња у мислима је био са завичајем. Захваљујући Јовану Дучићу у граду је 1934. подигнут први споменик Његошу, рад чувеног вајара Томе Росандића као и споменик „Херојима и мученицима за слободу“ палим за ослобођење од Аустро-Угарске окупације.

За дописног члана Српске краљевске академије изабран је 1924. године, а 1931. постаје њен редовни члан.

Одликован је орденом Светог Саве I реда.

Јован Дучић преминуо је у Америци. Сахрањен је крај манастира Св. Саве у Либертвилу. На надгробном споменику је натпис: Јован Дучић, песник, а на постољу су стихови из песме „Повратак“

Кад мој прах, Творче мирно пређе
у грумен глине ужежене,
тад неће више бити међе
између тебе и измеђ мене.

Песникова последња жеља била је да почива у Требињу где су 2000. године пренети његови земни остаци. Родном граду завештао је своју библиотеку, рукописе и личне предмете.

Дучић се у току своје песничке каријере непрестано развијао и уметнички усавршавао. Оставио је траг у нашој поезији уочи Првог светског рата. За издање својих Сабраних дела (I-V) сам је редиговао и сачинио избор поезије.

Изложбу приредила Љиљана Дракшан, виши библиотекар.

Фотографија је преузета са Wikipedije.