НАЈНОВИЈЕ...
Сто година од рођења Александра Солжењицина (1918-2018)

Сто година од рођења Александра Солжењицина (1918-2018)

Градска библиотека Панчево је на основу грађе из својих фондова приредила изложбу поводом сто година од рођења Алексанра Солжењицина (1918-2008) најистакнутије име књижевног отпора совјетском тоталитаризму.

Рођен је 1918. год. у Кисловодску. Завршио је студије математике и физике на универзитету у Ростову 1941. године, а паралелно је студирао и на московском Институту за историју, филозофију и књижевност.

Био је учесник Другог светског рата, 1945. године. У чину капетана бива ухапшен под оптужбом да је критиковао Стаљинову власт. Осуђен је на осам година логора у Сибиру.

После рехабилитације, 1956. почео је да се бави књижевним радом. Познатим га је учинио роман Један дан Ивана Денисовича који се темељи на опису Руса у логорском заточеништву. Његов књижевни рад трпео је жестоку цензуру тако да је совјетска власт 1974. годи-
не одлучила да га протера. У изгнанству је живео у Швајцарској, а потом у Америци. Све време пише и објављује. У овом периоду настају преостали томови Архипелага Гулага, као и аутобиографија Борио се шут с рогатим (1975). У Русију се враћа 1994. године и тада је уследио веома плодан период његовог рада. Пише књижевно-теоријске текстове о савременим руским песницима, о Алексеју Толстоју, Чехову, разне филозофко-историјске студије, лирске минијатуре.

Нобелову награду за књижевност добио је 1970. године. Упркос негативној оцени његових ставова из последњег раздобља А. Солжењицин и даље заузима значајно место у руској књижевности друге половине двадесетог века.

Умро је у Москви 2008. године

Изложбу приредила Љиљана Дракшан, виши библиотекар.