НАЈНОВИЈЕ...
Мајски дани књиге у Панчеву 2024. године

Мајски дани књиге у Панчеву 2024. године

Од 27. до 31. маја

Овогодишњи Мајски дани књиге у Панчеву су у знаку јубилеја. Пре свега, наша установа, Градска библиотека Панчево, слави сто година постојања. То је главни повод да се сетимо јубилеја књижевних стваралаца који су обележили сам крај двадесетог и почетак двадесет и првог века. Најпре, књижевнице Светлане Велмар Јанковић која је преминула пре десет година и оставила за собом један од најзначајнијих књижевних опуса у послератној српској књижевности. О њеном стваралаштву говорити ће књижевник и есејиста Гојко Божовић, њен дугогодишњи уредник у издавачкој кући Стубови културе.

Затим, имамо годишњицу једног од најпревођенијих и светски најчувенијих домаћих аутора, писца и професора Милорада Павића. О стваралаштву аутора магичног „Хазарског речника“ говориће професор др Сава Дамјанов.

Иако је прошла година била јубиларна за Милоша Црњанског, ми смо имали неодољиву потребу да баш ове године говоримо о раду нашег највећег романописца свих времена и човека који је провео неколико година у нашем граду. О овом горостасу српске књижевности, говориће професор др Мило Ломпар.

И на крају, али никако због вредносног суда, обележићемо и три деценије од смрти фронтмена једне од највећих рок група са простора бивше Југославије Милана Младеновића. Из једног сасвим личног угла, о овом рок музичару али и о времену у ком је живео, говориће уметница фотографије и књижевница Зорица Бајин Ђукановић.

Уторак, 28. мај, предвиђен је за дечији програм, тако да у 17 сати имамо представљање књиге наше суграђанке Драгане Младеновић Кад ствари пољуде, која ће се заједно са колегиницом Мимом Гаврилов одржати књигоиграњац у Читаоници градске библиотеке.

У двадесет часова едукативно предавање о значају спашавања угроженог земљишта на нашој планети. О овом светском пројекту, говориће Милица Ђурђев и Горан Топић волонтери покрета Свесна планета – спасимо земљиште.

У среду имамо, такође, још један програм за децу, а то је представљање књиге Гугуто мемето Стефана Митића Тићме.

Такође, од 18. маја, па све до 2. јуна, у Градском парку, биће одржан мини сајам књига на отвореном.

Мајски дани књиге у Панчеву 2024. године - Програм

Мајски дани књиге у Панчеву 2024. године за децу - Програм