НАЈНОВИЈЕ...
Мајски дани књиге у знаку словеначке књижевности

Мајски дани књиге у знаку словеначке књижевности

Манифестација Мајски дани књиге, која ће ове године бити одржана од 24. до 28. маја у Градској библиотеци Панчево, носи назив Словињак Панк 2016. и биће у знаку словеначке књижевности. Ова књижевна манифестација се одржава по 14 путу у организацији Градске библиотеке, а под покровитељством Града Панчева.

Панчевачка књижевна публика имаће прилику да се дружи са Мојцом Кумердеј, Владом Жаботом и Душаном Чатером, чије стваралаштво спада у сам врх онога што чини данашњу савремену књижевну сцену у земљи Франца Прешерна и Лајбаха. Током манифестације, на Дан младости, причачаће се о лику и делу Ј. Б. Тита и „титосталгији”, а публика ће такође упознати Милисава Савића, чији је најновији роман добио веома престижне награде.

Новина је да Мајски дани књиге и Рукописи имају заједнички програм, а осим редовног програма, припремљен је филмски, али и дечји сегмент који је намењен најмлађим читаоцима.

Директор Градске библиотеке Панчево Дејан Боснић рекао је следеће:

“Тема овогодишње манифестације биће словеначка књижевност која се догађа по други пут. У сусрет респектабилном јубилеју желели смо да се осврнемо назад и видимо шта је то било на самом почетку, јер су први Мајски дани такође били обележени словеначком књижевношћу и тадашњим врхом њихове књижевне сцене. Почетком мајских дана беше реч и беше словеначка култура, а у међувремену су долазили и многи словеначки писци.”

О самој вечери отварања и представљању монографије „Словенци у Јужном Банату” Јосипа Вебера, причао је Ненад Живковић који је укратко представио књигу коју је Удружење Словенаца у Јужном Банату је још 2014 године штампало ову књигу, али која ће стицајем околности тек сада бити промовисана. У овој књизи Вебер је након неколико година теренског истраживања прикупио податке о породицама које живе на територији четири јужнобанатске општине – Панчева, Ковина, Беле Цркве и Вршца.

Више о сарадњи између Дома омладине и Градске библиотеке Панчево, говорила је Јасмина Топић која је рекла да ова идеја постоји годинама али да су се коначно ускладиле све околности да то може и да се реализује. Она је изразила наду да ће ова сарадња од ове године постати пракса с обзиром са су Мајски дани књиге и Рукописи две водеће књижевне манифестације.

„Ове године нам је 315 аутора послало своје радове. Уредништво које броји три стална члана, два уредника сарадника је ишчитало преко хиљаду песама и прича. Поред мене су Драгана Младеновић и Чарна Поповић, Ана Ристовић која преводи младу словеначку поезију и Звонко Таневски који је македонски песник и који сваке године организује конкурс у Македонији и уређује тај сегмент зборника. То је значајно јер су неки словеначки писци долазили у Панчево. И постоји та нека повезаност словеначке и панчевачке књижевне сцене. Не само зато што су гостовали овде, већ се дешавало да и ми будемо њихови гости“, рекла је Јасмина Топић.

Више о програму манифестације погледајте на следећем линку.

Фотографија: www.013info.rs

www.013info.rs, 19. мај 2016. године.