НАЈНОВИЈЕ...
Манифестација „Једна књига – један град“

Манифестација „Једна књига – један град“

Манифестација „Једна књига – један град“ и ове године ће бити одржана у Панчеву, од 21. до 24. децембра. Изабрани наслов овог пута је „Савршено сећање на смрт“ Радослава Петковића. Организатор је Градска библиотека, а покровитељ Град Панчево.

Манифестација „Једна књига – један град“ ове године спаја Панчево и књигу „Савршено сећање на смрт“ Радослава Петковића. Љубитељи књижевности моћи ће да из различитих углова сагледају ово дело и разговарају о њему с књижевним критичарима и аутором књиге све четири вечери. Преплитање историје и елемената Платонове филозофије у делу Радослава Петковића разлози су због којих се баш ова књига налази пред панчевачким читаоцима, истакао је Немања Вујић из организационог одбора манифестације.

– Изузетно је важна Платонова идеја у вези с његовим учењем о сазнању – Платонова идеја о сазнању као сећању. То је веома важно јер је уграђено у овај наслов. Савршено сећање на смрт јесте савршено сазнање смрти. Пред крај романа један од јунака каже да мост може да пређе само онај ко је сачувао савршено сећање на смрт – изјавио је Немања Вујић.

Посетиоцима ће током четири књижевне вечери бити представљен рад аутора, као и издавач књиге – „Лагуна“. О роману „Савршено сећање на смрт“ говориће књижевни критичар Мића Вујичић. Биће речи о роману Немање Ротара „Последњи Ромеји“, али и његовим претходним књигама, а у другом делу вечери историчар Милан Вукашиновић говориће о историји. Последње вече резервисано је за дискусију о нарацији у роману.

– „Једна књига – један град“, као књижевна манифестација или, прецизније, програм манифестација популарисања књиге и читања, покушава да, бавећи се изабраним насловом, прошири тумачења и бављење одређеним штивом превазилазећи традиционално бављење текстом – рекао је Дејан Боснић.

Сви програми посвећени књизи „Савршено сећање на смрт“ су бесплатни и биће одржани у читаоници Градске библиотеке. Почињу у 19 сати, изузев у среду, 23. децембра, када ће од 18 сати, о књигама говорити Немања Ротар, Радослав Петковић и проф. др Добривоје Станојевић.
– Књига је изузетно занимљива. И оно што повезује ове две књиге је тема пада Византије. Наш суграђанин, писац Немања Ротар је пре више година објавио књигу „Последња ноћ на Леванту“, која говори о паду Цариграда, што је окосница романа Радослава Петковића „Савршено сећање на смрт“ – рекао је Горан Траиловић.

Манифестацију „Једна књига – један град“ панчевачка Библиотека организује пети пут.

Програм „Једна књига – један град“ (ПДФ)

www.rtvpancevo.rs, 16. децембар 2015. године.