НАЈНОВИЈЕ...
Мобилна апликација за панчевачку Библиотеку (+ Видео)

Мобилна апликација за панчевачку Библиотеку (+ Видео)

Градска библиотека из Панчева прва је у Србији направила апликацију за мобилне телефоне, која се бесплатно може скинути са интернета. Читаоци могу да петраже архиву књига и добију још неке корисне информације.

Ако желите да прочитате неку књигу, а нисте сигурни да постоји у Градској библиотеци Панчево, можете претражити архиву на сајту те установе, а од недавно и преко апликације на мобилном телефону. Треба само преко гугл продавнице скинути бесплатну апликацију и укуцати име писца или књиге у претрази.

„За сада је могућа само претрага, али нама је план да направимо могућност да читалац провери да ли је књига издата или није. На пример ако живи у неком удаљеном делу града, да не мора да долази у центар ако те књиге, лектире или неке друге, нема тренутно у библиотеци“, каже библиотекар Горан Траиловић.

Осим фонда књига, могу се видети информације о самој установи, предстојећим књижевним вечерима, па чак и препорука за читање. Ако буде новца, могућности ће се проширити.

„Желели бисмо да читаоцима омогућимо да могу да резервишу књигу преко мобилне апликације. Да дођу по њу рецимо за два три дана, али то ће моћи само чланови“, каже Владимир Кајловиц, аутор апликације.

Првенствена циљна група ове новине су млади, ученици и студенти, који тек треба да сазнају за апликацију.

„Ја нисам знао да то постоји, али мислим да је одлична ствар и да ће многима користити“, каже један корисник Библиотеке.

„Мени се највише допада што постоји кратак сиже и рецензија за неколико одабраних књига, па ми то може бити препорука шта вреди прочитати“, каже други.

Пратећи савремене технологије, у Библиотеци се труде да привуку што више читалаца, а тако и утичу на враћање правих вредности у друштву.

Линк: play.google.com

www.rts.rs, 1. март 2016. године.