НАЈНОВИЈЕ...
Отварање изложбе графика Матије Рајковића

Отварање изложбе графика Матије Рајковића

У петак 24. маја 2019. године у 19:00 одржаће се отварање изложбе графика Матије Рајковића. Изложба ће трајати то 8. јуна 2019. године.

О аутору:

Рођен 1980. у Београду. Дипломирао на сликарском одсеку Академије уметности у Новом Саду 2003. у класи професора Јована Ракиџића. Постдипломске студије завршио на истом одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 2009. у класи професора Чедомира Васића. Члан је УЛУС–а од 2005. и УЛУК-Крушевац од 2011. (један је од оснивача). Излаже од 1999. до сад 32 пута самостално и 120 пута групно. Предаје на Високој школи струковних студија за васпитаче у Крушевцу од 2010. Професионално је ангажован као председник уметничког савета Удружења ликовних уметника Крушевца од 2011. и Галерије културног центра у Крушевцу од 2015. Живи и ствара на релацији Крушевац – Београд.

О радовима:

Графике Матије Рајковића су део циклуса ликовног истраживања у комбиновању садржинске побуде и ликовне реализације. „Диригована“ игра трансформисања и распрскавања ранијих (релативно) конкретних облика, ствара нов ликовни садржај. Од саме побуде, важнија је ликовна радња, која пружа могућност сложеног виђења уметничког аспекта слике. Резултат је добро организована серија динамичних визуелних ситуација.

Сликовни монохромни ефекти су заправо ближе оригиналу од кога су потекли, него што се то чини на први поглед. У питању је интимни и интелектуални процес надоградње уметничког дела, од стварности ухваћене у кадар, до једног субјективног ликовног доживљаја. Тако фотографија постаје полазна тачка за развој и надоградњу новог уметничког дела.

Цртачки експресионизам, кроз дигитални медиј, доводи до динамичних облика. На графикама видимо резултат процеса пластичне реализације из реалног у сликовно, садржајно и идејно надограђивање дела. Коначна ликовна целина је комбинација два уметничка израза, која представља нови, другачије организовани графички организам. Монохромност има оправдани разлог постојања. Нема само „колористичку“, ни материјалну вредност, већ пре свега карактеристичан квалитет бојене функционалне површине, као конструктивне допуне полазне целине.

Оригиналан уметнички квалитет Рајковићевих графика, искрен и јединствен, стоји независно у свету у коме се сусрећу дигитална и традиционална уметност.

У Београду, фебруара 2019. године
Нађа Мандић

Преузми каталог (ПДФ)