НАЈНОВИЈЕ...
Представљање нове књиге „Маша и медведи“ Весне Капор

Представљање нове књиге „Маша и медведи“ Весне Капор

Читаоница Градске библиотеке Панчево

Четвртак, 21. децембар 2023. године у 19.30 часова

Гости:

  • Весна Капор, ауторка
  • Маринко Лолић, научни сарадник Института друштвених наука

vesna kapor fotografija

Награђивана српска списатељица Весна Капор објавила је нови роман „Маша и медведи“ у издању куће „Вукотић Медиа“.

Јунаци овог романа су необјављена књига, јунакиња из те књиге и списатељица исте. Та наративна раван заправо је само сцена преко које се осликава наш свет као кошница и као апокалипса. То је прича о томе како се укидају моралност и саосећање, а слави егоманија и конзумеризам; о томе како упркос идеји да – свако може све – заправо постоје невидљиве полуге моћи и човек за час, без обзира шта и колико вреди – постаје невидљив.

Главна јунакиња Риста Срдић је конзервативни побуњеник у свету глобалних превирања, али и у свету традиције. У роману се преплиће више ликова, одвијају се полемички разговори међу њима, претресају се нове и старе идеологије, смењују временске перспективе и преплићу мотиви из историје и садашњости.

Све у Ристином свету мегалополиса врви од догађаја, све је као на траци, у хаосу и вишегласју, ипак, Риста чезне за другачијим животом и светом у природи, за часовима тишине и меланхолије. Хумор и иронија, комичне забуне, безброј перипетија, такође, део су приповедног тока у коме неутрални приповедач пише о Ристи, а Риста страствено о Маши.

Ово је прича о игри моћи и снази и истрајности појединца. О времену и људима који докидају, по ко зна који пут Бога, заузимају његово место, али ипак – изван њиховог домашаја ствари се одвијају другачије.

„Ауторка познатог романа ‘Небо, тако дубоко’, Весна Капор, у својој најновијој књизи захвата исто тако дубоко, и надасве храбро критички преиспитује кључне теме транзиционе књижевне продукције и наше савремености. Иако живот њене две јунакиње, једне реалне Ристе, друге измаштане Маше, изгледа због ауторкиног лирским тоном и хумором осенченог начина приповедања веома забаван, то се чини само на први поглед, јер епоха коју оне репрезентују, дубоко је прожета кафкијанском атмосфером и обележена коруптним књижевним институцијама као логистичким условима продукције и рецепције књижевности с неизбежним транзиционим апсурдима, како у личним животима њених књижевних јунакиња, тако и у самој књижевној продукцији“, рекао је о новом роману Весне Капор социолог Маринко Лолић“.

…Чему писати ако је посао невидовни? Ту сам, вришти стваралац, ту сам! Писац је само човек – потребна му је потврда да његов живот није метастварност, потребно је да осети да је вољен, и вредан. Ово су питања која у роману „Маша и медведи“ поставља главна јунакиња док покушава да нађе издавача за своју књигу. Сасвим другачији роман Весне Капор, награђиване књижевнице, која је у овом модерном роману, у преплитању живота Ристе и Маше, једне стварне, друге фиктивне, изнела један поглед на живот жене која покушава да оствари свој сан – објави књигу која годинама стоји у фиоци издавача.

Живот те књиге ставља у незгодну ситуацију њеног творца – добро је да нема личне ставове, да не уздиже какве високе моралне идеале, не велича јунаштво или жртву зарад спасења; једноставно, добро би било да је аутентичан човек без својстава. Онда ће му можда циљ бити ближи.