НАЈНОВИЈЕ...
Представљање последње књиге професора Ратка Божовића „Тајне дијалога“

Представљање последње књиге професора Ратка Божовића „Тајне дијалога“

Градска библиотека Панчево

Петак, 23. фебруар 2024. године, у 19.00 часова

О књизи ће разговарати Дивна Вуксановић и Немања Ротар.

Зашто је неопходно говорити о дијалогу? Разлога има толико да их је тешко и наговестити, а камоли набројати. То што дијалога нема, што је симулиран и манипулисан, није разлог да му се окрену леђа.

Дијалог је претпоставка за успостављање комуникације као темељне категорије културе у којој се кристалише став о свету и скали вредности. Тамо где дијалога нема слабашна је и спорна и сама култура. У нас је, очигледно, дошло до прекида такве комуникације. Ако овоме додамо парадоксалну чињеницу да такозвана информатичка револуција није подигла ниво интелигенције јавности, онда ситуација наше друштвене и политичке заједнице, која се нашла на споредном колосеку савремене историје, делује још суморније и безнадежније.

У књизи Тајне дијалога сабрао сам више од двеста фрагмената који нису ништа друго до подстицај за отворену упитаност о могућностима за превладавање ауторитарности, у чије мреже је опасно уплетено наше друштво. Проблем чини много комплекснијим општи цивилизацијски контекст глобалног и информатичког друштва. Глобализација једноумља рачуна на конформизам маса и личности без својстава и идентитета. Ту је већ немогуће стићи до антагонистичке критичке позиције.

Размишљајући о тајнама дијалога дошао сам до уверења да је темељна претпоставка за његово остваривање култура. И управо су у неоствареној култури тешко отклоњиви дефекти у остваривању пуне комуникације и дијалога.