НАЈНОВИЈЕ...
Признање „Свети Јоасаф Метеорит“

Признање „Свети Јоасаф Метеорит“

У поводу јубилеја, 30. броја и 15 година постојања ЧИТАЛИШТА: научног часописа за теорију и праксу библиотекарства, Читалиште, Градска библиотека Панчево и Град Панчево установљавају национално признање у области истраживања историје библиотекарства.

Признање ће носити име „Светог Јоасафа Метеорита“ и биће свечано додељено 24. маја на прослави Дана и славе Градске библиотеке Панчево (Св. Ћирило и Методије).

Свети Јоасаф Метеорит – Јован Урош Палеолог (1350–1423) био је последњи потомак царске лозе и са његовом смрћу гаси се грчке лозе Немањића, а према скорашњим резултатима истраживања, и први познати српски библиотекар. Његовом лику и делу биће посвећена свечана беседа у Градској библиотеци на свечаности доделе награде, пре објављивања имена добитника признања за изузетан допринос проучавању историје библиотекарства и представљања првог добитника ове награде.

Јавни позив

Градска библиотека Панчево објављује јавни позив установама, удружењима, неформалним групама и појединцима да предложе кандидате за признање „Свети Јоасаф Метеорит“!

Према Правилнику о додели признања „Свети Јоасаф Метеорит“, оно се додељује појединцу за објављено оригинално дело на српском језику које представља изузетан допринос проучавању историје библиотекарства. Монографија или друго остварење за које се признање додељује требало би да има одлике научног дела, превасходно са тематиком из историје библиотека код Срба, или да се бави појавама, покретима и појединцима који су значајно допринели развоју библиотекарства у нациионалним оквирима.

Приликом одлучивању о добитнику признања, разматра се целокупан животни допринос аутора у овој области, а изузетно, оно се може доделити групи аутора или за дело на страном језику које представља допринос историји библиотекарства код Срба. Добитнику припадају Повеља и новчани износ.

Јавни позив за пријаву аутора и њихових дела која конкуришу за ово признање отворен је до краја марта 2017. године. Предлоге могу упутити установе, удружења, неформалне групе и појединци

Предлози се достављају поштом на адресу Градске библиотеке Панчево (Немањина 1, Панчево) и и-меил адресу часописа Читалиште [email protected], са назнаком „Св. Јоасаф Метеорит“.

Предлог треба да садржи: три примерка књиге, образложење предлагача, радну биографију и библиографију радова аутора који се предлаже за признање „Св. Јоасаф Метеорит“. Књиге и материјал се не враћају.

Жири за доделу признања донеће одлуку до краја априла 2017. Одлука са образложењем је у писаној форми и јавно се саопштава. Уколико Жири оцени да нема одговарајућег кандидата, признање се неће доделити.