НАЈНОВИЈЕ...
Промоција књиге „Гласом писана историја“

Промоција књиге „Гласом писана историја“

У петак, 2. новембра 2018. године у 19:30 промоција књиге „Гласом писана историја“ аутора Драгослава Симића.

Гости:

Драгослав Симић, аутор,
Љубица Арсић, књижевница
Зоран Хамовић, директор и главни уредник Клиа

О књизи:

У књизи Драгослава Симића сачињен је сјајан избор из богате заоставштине вишедеценијског серијала радиофонске емисије „Говори да бих те видео“. Саговорнике и теме аутор је лично откривао, знао да прилагоди свом медију и реализовао с њима разговоре на разним географским меридијанима, чак и у најтежим временима као што су биле санкције Уједињених нација и бомбардовање. На нашу срећу – сачувао је те историјске снимке бројних прича наших знаменитих, понекад заборављених а често сасвим скромних ликова који сада, у књизи, постају опипљиви доживљаји који покривају не само цео 20. век већ и широке просторе Балкана, па и целе Европе, до Сједињених Америчких Држава, Јужне Америке и Аустралије. Испричане живим језиком, аутентичних наречја и искрених побуда, те непоновљиве исповести нас позивају да им се небројено пута враћамо и да, на известан начин, укрштамо или паралелно пратимо различите животне путеве и необичне судбине којима је проткана наша историја. Нема неважног сведочења, нема малих прича – свако сећање је драгуљ, било да допуњује неки вакуум у нашим (са)знањима о великим личностима и историјским збивањима, било да нам открива сасвим интимне, емотивно обојене и непоновљиве, обичне тренутке живљења.

О аутору:

Дугогодишњи уредник документарног програма Радио Београда 2. Покренуо је ауторску едицију документарних емисија у 100 наслова „Књиге које говоре“ о људима и догађајима из политичке и културне историје Југославије и Србије у XX веку. Види на сајту www.аудиоифотоархив.цом страница“Књиге које говоре”.

Годишње награде Радио Београда у области радио-новинарства:
Од 1968. до 2007. двадесет награда за документарне и друге емисије од којих се издвајају:
– 1974. „Мој син није мени брат па са њим земљу да делим“. Страница „Моћ радија“
– 1983. ФЕСТИВАЛ ЈУГОСЛОВЕНСКОГ РАДИЈА У ОХРИДУ. Специјална награда за емисију „Тајна школа”. Страница „Моћ радија“
– 1984. „Побуњени медијум” (mp3)
– 1985. „Срећа се чека у дому за одрасла лица“
– 1986. „Јаки живци мајстора Ђоке”. Страница „Моћ радија“
– 1986. Годишња награда Радио телевизије Србије за укупно годишње остварење на програмима Радио Београда
– 1987. „Срби католици” (mp3)
– 1988. „Словенци – Југословени“, страница „Гости сајта“ и „Југославија 1918 – 1988.“, страница „Моћ радија“
– 1991. „Радио мост СИДНЕЈ – БЕОГРАД” уживо.
– Добитник награде „Златни микрофон“ Радио Београда за 2008. годину
– Награда за репортажу „Волим да слушам музику Алекса Буфона“, ИНТЕРФЕР, Апатин, октобар 2013.

Објављене књиге:

– „Гласом писана историја“, Београд, КЛИО, 2018. година. Стр. 630, тврд повез. Комплет чине књига, ДВД/мп3 и брошура са текстовима рецензената.
Рецензенти др Ирина Суботић и др Љубодраг Димић
– „Женски логор на Голом Отоку“, у коауторству са Бошком Трифуновићем, 1990;
– „Раскол у етеру“, о сукобима у српској цркви у Америци према фонодокументацији мајора Николе Косића. Ова књига добила је награду за публицистику Удружења новинара Србије за 2007. годину.
– „Аутобиографије уживо од Слободана Јовановића до данас“, 2007. (књига и CD)
– „Дражесни КГБ, јави се“, издање УНС-а, 2009. о Радију „Слободна Југославија“ који је емитовао свој програм из Букурешта 1949. – 1954. Књига је постављена на страници сајта: „Да ли сте прочитали ове књиге?”
Ова књига писана у сарадњи са Миланом Петровићем који живи у Букурешту као дописник Политике, штампана је 2010. године у Букурешту, добила је престижну румунску новинарску награду.
– „Дражесни КГБ, јави се“ кратак ТВ филм о Милану Петровићу
– Сарађивао на књизи „Шездесет осма – личне историје“, приређивача Ђорђа Малавразића. Издање Службени гласник и РТС, Београд, 2008.