НАЈНОВИЈЕ...
Промоција књиге Владимира Фијата

Промоција књиге Владимира Фијата

У четвртак, 6. децембра 2018. године у 19:00 почиње промоција књиге „Овејани Србин – Велики рат у сећањима добровољца из Баната“ Владимира Фијата.

Књига је објављена у оквиру награђене едиције „Србија 1914 – 1918“ ИП „Прометеј“ из Новог Сада

Гости:

Милован Лукић, приређивач
Васа Павковић, књижевни критичар и уредник издања

Опис књиге:

„Како за зналце историјских наука, тако и за сваког просечног читаоца, Сећања ће представљати драгоцену грађу, односно – пријемчиво и одиста узбудљиво штиво. Пред сам крај живота сачинио их је прекаљени ратник, један од оних див-јунака из Великог рата, носилац највећих одликовања Краљевине Србије.

Повучен у себе пред налетима поражавајуће стварности, у тиховању, сам, Владимир Фијат губи прву битку у животу – старачке дане проводи у душевној болници, у Вршцу. Пошто није имао никога ко би га сахранио у Самошу, вероватно је сахрањен о државном трошку, негде у вршцу. Заузврат, он је свом Самошу завештао импресиван легат уметничких слика и предмета, антиквитета, ретких докумената…

Питаће се неко: где почива овај велики српски јунак, истински овејани Србин? А одговор је онај најтужнији, онај који говори о нама самима – његово гробно место, барем до сада, нико није пронашао, а врло вероватно да га нико није ни тражио… Сада то морамо учинити!“.

Из предговора Милована Лукића

Преузми плакат (JPG)