НАЈНОВИЈЕ...
Промоција монографије Ференца Немета и Милана Мицића

Промоција монографије Ференца Немета и Милана Мицића

У среду, 6. новембра у 19:30 одржаће се промоција монографије Ференца Немета и Милана Мицића: „Банат – новембар 1918. године : великобечкеречки лист „Торонтал“ – догађаји, виђења, ставови“.

Издавачи:

Банатски културни центар, Ново Милошево
Градска библиотека Панчево
Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца „Видовдан“, Сириг

О монографији:

Милан Мицић и Ференц Немет су приказујући судбину становништва Баната кроз писање листа Торонтал указали на најзначајније моменте у периоду јесени 1918. критичном и пуном обрта, током којег је дошло до нестанка старог и успостављање новог система. Страх од будућности пре свега у мађарској етничкој заједници се као црвена нит провлачи кроз ово писање и осликава дубину промене која је уследила. На овај начин су Мицић и Немет показали значајне сегменте завршетка рата, судбине и страхове једне локалне заједнице, како су на њу утицале одлуке великих сила, мировни преговори и споразуми и како је она дочекала све те промене.

Доц.др Ненад Нинковић

Коауторска монографија Милана Мицића и Ференца Немета представља важан допринос проучавању историје Баната 1918. у преломним догађајима рушења Аустроугарске и стварања Краљевине СХС. Аутори су зналачки и нијансирано приказали дешавања у Банату, показали однос мађарских политичких елита према важним догађајима српске и мађарске историје. Аутори пишу хронику микроисторије Баната на леп и упечатљив начин тако да је изворна вредност монографије значајна. Свакодневни извештаји из мађарских средина употпуњују слику краја мултиетничке државе Хабзбурга са стрепњом и страхом мађарских елита око будућег статуса у новим државама Краљевини СХС и Румунији. Аутори Мицић и Немет показују да су одабиром текстова и писањем о текстовима нашли праву меру у сагледавању тешке и комплексне тематике краја Великог рата, што монографију чини упечатљивом о важном за проучавање историје Баната.