НАЈНОВИЈЕ...
Промоција романа Мирка Демића „Ружа под ледом“

Промоција романа Мирка Демића „Ружа под ледом“

Читаоница Градске библиотеке Панчево

Четвртак, 16. новембар у 19.00 часова

Гости:

  • Мирко Демић, аутор
  • Вуле Журић, књижевник

Модератор: Милена Бурчул Мркела, песникиња

Роман „Ружа под пепелом“ је књига о свету детињства и успомена, саткана језиком изгубљеног завичаја…

„Кад су пришли извору који се налази поред једва видљиве стазе, коњ се нагло зауставља, готово укопава. Коњаник с лакоћом скаче из седла, не испуштајући узде из руке. Пажњу му је привукло нешто налик залеђеном издану. Дотакао је ледено оканце оном истом руком која се машила сабље… Отворила се ледена шкољка и, умјесто бисера, указао му се пупољак руже.

Неће проћи дуго од тог сусрета, а мој предак ће довести своју браћу са њиховим породицама и населити их око извора код којег је набасао на ружу под ледом.“

Свет који Демић описује више не постоји, осим у сећању преживелих сведока, а читалац има доживљај да се, само због њега, грађењем приче, све обнавља пред његовим очима… Инспирисан сензибилитетом великог Бранка Ћопића, приповедач кроз наочаре песника и детета даје слику породице с пријатељима и комшијама као извор суштинског знања о ономе што нас окружује.

– Љубица Арсић

Роман садржи педесет прича уоквирених легендом о ружи под ледом, почетку породичног ’Постања’, и посвећених животу његових сународника из Хрватске. Започиње догађајем који има снажан симболички карактер: сусретом далеког претка и приповедача, његовог потомка, на размеђи јаве и сна, у огледалу залеђеног издана. Аутентичност приповедања у роману постиже се коришћењем технике сказа у готово гномским дијалозима, једноставношћу израза и богатством значења, што све доприноси томе да овај роман буде универзална животна прича коју прича човек на граници, било кад и било којој, покушавајући бар на овај начин да окупи свој расељени свет.

– Александра Дракулић

Дирљива, топла и лирска прича о људима с којима ће се историја, као много пута, сурово поиграти, намењујући им горку судбину бескућника и прогнаника.

– Милисав Савић

Мирко Демић (1964) српски је књижевник и публициста.

Mirka Demića fotografija

Мирко Демић је рођен у Горњем Класнићу код Глине на Банији. Школовао се у Горњем Класнићу, Београду и Карловцу. Завршио је Војну академију у Београду. Од 1987. до 1991. године живео је у Сињу, од 1991. до 1995. у родном селу и Глини, а од 1995. живи у Крагујевцу.

Књижевним и публицистичким радом бави се од 1990. године. Био је активан у Српском културном друштву Сава Мркаљ из Топуског од оснивања 1990. па до 1995. када је после хрватске војне операције Олуја Друштво престало са радом. У раздобљу 1996-2002. био је главни уредник библиотечког листа Крагујевачко читалиште. Од 2002. до 2011. године био је главни уредник часописа за књижевност Кораци из Крагујевца. Бави се библиографским радом. Члан је Српског књижевног друштва.

Књига приповедака Молски акорди му је преведена на македонски језик, а делови прозе и есеји на енглески, немачки, пољски и украјински језик.

У роману Ћутања из Горе, за који је добио Награду „Меша Селимовић“ за најбољу књигу на српском језику 2017. године централна тема је судбина Срба из Хрватске.