НАЈНОВИЈЕ...
Промоција збирке прича „Као Целанови љубавници“

Промоција збирке прича „Као Целанови љубавници“

Аутор збирке прича „Као Целанови љубавници“ Ото Хорват биће гост Градске библиотеке у петак, 21. априла од 19:00. Са аутором ће разговарати Вуле Журић.

О аутору:

Ото Хорват рођен је 1967. у Новом Саду. Завршио гимназију у Сремским Карловцима. Студирао у Новом Саду, Ерлангену и Берлину. Живи и ради у Фиренци. Објављене књиге поезије: Где нестаје шума (1987, „Бранкова награда“), Горки листови (1990), Згрушавање (1990), Фотографије (1996), Дозвола за боравак (2002), Путовати у Олмо (2008, Награда „Мирослав Антић“), Изабране & нове песме (2009); роман: Сабо је стао (2014, Награда „Биљана Јовановић“, Награда „Мирко Ковач“ и најужи избор за НИН-ову награду). Преводи: Јанош Пилински, Кратер (1992, Награда Друштва књижевника Војводине за превод године); Ото Фењвеши, Анðео хаоса (2009); Ханс Магнус Енценсбергер, Последњи поздрав астронаутима (2010).

О књизи:

Не само да је роман Сабо је стао, прозни првенац Ота Хорвата из 2014. године, уврштен у најужи избор за НИН-ову награду и постао лауреат награда „Биљана Јовановић“ и „Мирко Ковач“, већ је и заслужио позитивну рецепцију читалаца и критике која траје и данас, доказујући да овај ауторов „излет“ у прозу након седам песничких књига није случајан, нити кратког даха.

Наставивши да ствара у овом жанру, Хорват својим читаоцима сада доноси ново искуство у виду дванаест кратких прича које анализирају ситуације, тренутке, осећања, збуњеност, напетост, запитаност, промене, сећања и животе – укратко, све оно што чини савремени тренутак онаквим какав јесте и даје одговоре на питања данашњег човека. Ове приче се наслањају на богату традицију европске књижевности, од Бенхарда до Целана, али садрже и једну посебну стилску јединственост, избрушен израз, интригантност и емотивност који су одликовали ранија Хорватова дела, било да је у питању роман или поезија. Његови јунаци су сами себи антиподи – истовремено тужни и радосни, безбрижни и забринути, гладни и сити, опчињени и ужаснути, те заљубљени и посвађани, попут љубавника из насловне приче – и због њих ова проза израста у нешто више од уобичајених кратких прича које се често јављају на нашој савременој сцени: то је запис једног времена и простора којима се аутор и читаоци заједно крећу. Напослетку, ова збирка такође потврђује вредност и присутност Ота Хорвата као прозног писца чији је рад промишљен, планиран, минуциозно обрађен и, пре свега, квалитетан и потентан.

Драган Бабић