НАЈНОВИЈЕ...
Сећање на Бранка Ћопића (1915-1984)

Сећање на Бранка Ћопића (1915-1984)

Поводом сто година од рођења Бранка Ћопића у холу Читаонице приређена је изложба посвећена овом приповедачу, романсијеру и песнику.

Изложбом је представљен књижевни опус за децу и одрасле као и прва пишчева песма настала 1943. год. где је аутор дао напомену да је њен први читалац био песник Скендер Куленовић, који га је похвалио и охрабрио да и даље пише за најмлађе.

Посетиоци ће се подсетити романа „Не тугуј бронзана стражо“ за који је Б. Ћопић добио НИН-ову награду 1958. год.

Оно што је посебно издвојено на овој изложби су фотографије писца настале након књижевног сусрета у нашој Библиотеци 1965. и 1980. год. Том приликом Б. Ћопић потписао је своја сабрана дела и неколико књига за децу.

Поставка је документована фотографијама из породичног албума, сусрети и дружења са Десанком Максимовић и Ивом Андрићем, као и поетичним мислима о књижевности и животу. О свом стваралаштву за децу Ћопић је једном написао: „Осећао сам да свијет дјетињства тражи свој специфичан умјетнички израз, свој хумор и своју лирику, саткану од маште, сна и сунчане реалности. Да нисам писао за дјецу, мислим да се као умјетник никада не бих докраја изразио и реализовао.“

Изложбу је приредила Љиљана Дракшан.