НАЈНОВИЈЕ...
Стиховизија у Панчеву

Стиховизија у Панчеву

У читаоници Градске библиотеке Панчево, у уторак 18. новембра, одржано је финално вече Стиховизије – такмичења у рецитовању поезије на страним језицима за ученике средњих школа Панчева, Ковачице, Ковина и Алибунара. Победио је Александар Поповић из Гимназије и економске школе „Бранко Радичевић“ из Ковина, песмом на енглеском језику Нил Хилборна, „Статични електрицитет“.

Друго место је освојила Тамара Ђурачић из Средње стручне школе „Васа Пелагић“ из Ковина (Katie Makkai: Pretty), а треће Милица Ранковић из ковинске Гимназије (Dženana Verli: 40 ljubavnih pisama). Награду публике добио је Ненад Бабин из Гимназије „Урош Предић“ из Панчева (Пабло Неруда: Ако ме заборавиш).

Победница у категорији рецитовања на језицима националних заједница је Алиса Oравец из Словачког културно-просветно друштва „Ђетван“ из Панчева (Јурај Мучаји: Желим да загрлим младост).

Сви они ће „одмерити снаге“ са вршњацима из Подунавског округа на финалној вечери смедеревске Стиховизије 25. новембра. Прошле године укупни победник Стиховизије, и у Панчеву и у Смедереву, био је Александар Поповић, који је освојио и ове године прво место у Панчеву.

На полуфиналној вечери, у суботу 15. новембра у панчевачкој библиотеци, наступило је 125 средњошколаца из четири града (Алибунар, Ковин, Ковачица и Панчево), из девет редовних и једне приватне школе за учење језика и два удружења („In medias res“ и „Ђетван“). Рецитовали су поезије на десет језика, а за такмичење их је припремало 35 професора страних језика. Њих 20 пласирало се у финале.

Градска библиотека Панчево у сарадњи са Удружењем „Лас Хентес“ из Панчева, организује Стиховизију од прошле године, по узору на такмичење које се већ шест година одржава у смедеревској библиотеци. Манифестацију је осмислила и покренула, пре шест година, виши библиотекар Биљана Живановић, руководилац одељења стране књиге у Народној библиотеци у Смедереву. Циљ Стиховизије је да омогућим читаоцима школског узраста да на најбољи начин прикажу своја знања и таленте, а у вези са изучавањем страних језика и књижевности.

Програм има и ревијални део који се одржава на крају такмичења у време када стручни жири систематизује оцене и одлучује о победницима. У овом делу програма, наступило је 16 ученика, који су певали песме на страним језицима или имали пригодне кореографије.

Стручни жири су чинили професори страних језика: Бранка Коларов (енглеског), Миливоје Баћовић (руског), Јелена Симић (шпанског), Мерал Тарар-Тутуш (немачког), Јелена Михајловић (француског) и књижевник, дипл. филолог Немања Ротар, који је уручио награде победницима и одржао пригодни говор.

Одржавање Стиховизије подржао је град Панчево. Директор Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин“ из Панчева, др Драгољуб Цуцић, је представницима свих школа које су имале своје представнике на такмичењу, уз захвалнице организатора, уручио вредно издање које је Центар недавно објавио, превод докторске дисертације Михајла Пупина. Професорице које су имале највише ђака на такмичењеу, Снежана Цигановић (панчевачка Гимназија) и Наташа Џамтоска (Медицинска школа у Панчеву), бесплатним фризурама наградио је Фризерски салон „Студио НН“ из Панчева.

Сви финалисти добили су пригодан дар од Дома „Срце у Јабуци“, а најбољи дигиталну опрему, књигу Михајла Пупина „Са пашњака до научењака“, нови број „Квартала“ часописа Удружења књижевника и књижевних преводилаца Панчева и ЦД „Прво лансирање“ Дома омладине у Панчеву. Програмски менаџери и координатори Стиховизије били су проф. Јелена Симић и библиотекар саветник Горан Траиловић, а захвалнице, дипломе и плакате дизајнирао је Немања Вујић.

Фотографије и друге прилоге можете видети на www.facebook.com/stihovizija