НАЈНОВИЈЕ...
Тргни се! Поезија!

Тргни се! Поезија!

Изван сваког зла – Београдски фестивал књиге и поезије у Библиотеци у Панчеву. Читање поезије биће одржано у суботу, 13. маја 2017. године у 19:30.

Гости и учесници: Николина Андова, Андреа Грил, Иван Шопов, Милена Илић, Чарна Поповић, Милка Поповић, Слободан Николић.

Програм води: Јасмина Топић


Андреа Грил је аустријска песникиња и списатељица. Објавила је неколико романа и две збирке песама, Happy Bastards (2011) and Safari, inner wilderness (2014). Добитница је бројних значајних књижевних награда. Роман The beautiful and the necessary преведен је на руски језик. Најновији роман Dr. Caspari’s paradise је објавила 2015. године издавачка кућа Zsolnay Verlag из Беча. Андреа Грил такође преводи са албанског на немачки. Живела је у Тирани, Амстердаму, Каљарију (Сардинија), Нојшателу и Болоњи, а данас живи у Бечу.


Николина Андова Шопова рођена је 3. фебруара 1978. године у Скопљу. Дипломирала је македонску и јужнословенску књижевност на Филолошком факултету Универзитета Свети Ћирило и Методије у Скопљу. Пише поезију, а њене хаику песме део су антологије Нови талас македонског хаикуа. Објавила је две књиге поезије: Улаз је са друге стране (2013) и Повежи тачкице (2014). Њена прва песничка збирка награђена је престижном наградом Мостови Струге за 2013. годину, коју додељују УНЕСКО и Струшке вечери поезије. 2016. године објављен јој је тројезични избор из поезије – на енглеском, македонском и француском језику, у издању Éditions Bruno Doucey (Paris). Поезија јој је превођена на српски, хрватски, босански, бугарски, енглески, француски, немачки и кинески језик. Заступљена је у више македонских песничких антологија. Осим поезије пише и кратку прозу као и поезију за децу.


Иван Шопов рођен је 1987. године у Скопљу. Објављује поезију и прозу у различитим часописима и публикацијама у Македонији и региону. 2010. године објављена му је збирка прича „Азбука и залутали записи“ која је награђена за најбољи књижевни првенац у Македонији. 2012. године објавио је књигу песама у прози „Поема с масним наслагама“, а 2017. књигу „091 – антиразгледница Скопља“.


Чарна Поповић рођена је 1989. у Панчеву. Прву књигу песама „Аутоканибализам“ објавила је у Матици српској 2010. године. Књига статуса „За лајк, не за игнор, ја сам рођена“ изашла је у КОВ-у 2011. године. Студира српску књижевност и језик са општом књижевношћу на Филолошком факултету у Београду.


Милка Поповић


Слободан Николић