НАЈНОВИЈЕ...
Изложба „Дучић у дипломатији“

Изложба „Дучић у дипломатији“

У четвртак, 21. марта 2019. у 19:00 одржаће се отварање изложбе „Дучић у дипломатији“ у читаоници Градске библиотеке Панчево.

Гости: председник Удружења Жарко Ратковић и аутор изложбе Миладин Милошевић

Музички програм: Софија Свидерски, класична гитара

Удружење Требињаца „Јован Дучић“ у Београду, у сарадњи са Архивом Југославије, представља документаристичку изложбу „Јован Дучић у дипломатији“. Јован Дучић, велико име српског песништва, као врстан књижевник и интелектуалац, остварио је и завидну дипломатску каријеру.

Био је представник своје земље у тринаест мисија у девет држава, чиме се не може похвалити ни један наш дипломата. Службовао је: у Софији, Женеви, Риму, Атини, Мадриду, Каиру, Будимпешти, Букурешту и Лисабону.

Свој дипломатски пут крчио је од звања писара, секретара, саветника, генералног конзула, отправника послова, изванредног посланика и опуномоћеног министра, све до амбасадора, првог с тим звањем у Краљевини Југославији.

Са више од 30 година проведених у дипломатији постао је део те историје и међународног политичког и дипломатског живота.

Изложба обухвата изабрана документа и фотографије, из Архива Југославије, из периода Дучићевог дипломатског рада и животног пута.

До сада је изложба „Јован Дучић у дипломатији“ с успехом презентована у 22 града широм Србије и Републике Српске.