НАЈНОВИЈЕ...
Мултимедијална промоција Монографије о Милени Дравић

Мултимедијална промоција Монографије о Милени Дравић

У петак, 22. марта, 2019. године у 19:00 одржаће се мултимедијална промоција Монографије о Милени Дравић „Милена Дравић или кључ снова“ у издању Филмског центра Србије.

Луксузну монографију у српско-енглеском издању на 364 стране, чини седам поглавља у којима се аналитично и са пуно архивске грађе расветљава богата филмска, као и успешна телевизијска и позоришна каријера Милене Дравић, једне од највећих филмских глумица Србије и некадашње Југославије.

Гошћа: Анита Панић, ауторка

„Анита Панић се определила да стваралаштво Милене Дравић фрагментира у неколико тематских целина (филм, ТВ, позориште), у оквиру којих је додатно раздвојила сведочанстава актера њене каријере од критичке рецепције у медијима и стручној литератури. Логично и очекивано, главни део књиге углавном хронолошки прати успон диве од прве улоге у филму „Врата остају отворена“ и фокусира се на прву етапу њене каријере, током шездесетих и седамдесетих година прошлог века, када је остварила највећи број антологијских улога.

Кроз све текстове и сведочанства се провлачи јединствени утисак о беспрекорној професионалној и моралној персони Милене Дравић. Мада би се могло помислити да је вишак пијетета допринео идеализовању њеног лика и дела, нема сумње да је све било баш онако како је написано. Уосталом, да ли се ико сећа било каквог скандала везаног за њено име, било каквог моралног или професионалног посрнућа?

Ма колико то невероватно деловало из данашње перспективе „декадентног 21. века“ или начина на који Холивуд емотивно прождире своје актере, Милена је била не само сјајна глумица, већ и врхунски професионалац без мрље у каријери, па и морална громада првог реда. У том смислу је најдирљивија исповест Мире Фурлан о улози Милене Дравић у њеном животу почетком деведесетих година, у време највећег националистичког лудила, али и сва друга тиха сведочанства о њеном достојанственом, али надасве храбром држању и дигнитету током овог мрачног историјског периода наше земље.“

Из приказа Николе Марковића

О Ауторки:

Анита Панић, Дугогодишњи телевизијски аутор, документариста, писац.

Каријеру је започела на Радио Београду као аутор емисија из културе, писала је кратке приче и сценарија за радијски програм. Од 1989. на Телевизији Београд као телевизијски уредник и сценариста реализовала је преко стотину документарних емисија и филмова, за које је награђивана на међународним фестивалима. Између осталих, реализовала је тв серијал „Наличје велеграда“, 25 получасовних епизода, као сценариста и редитељ, серијал „Скадралија, дух боемије који ишчезава“ осам епизода у Играно-документарној форми, у оквиру Документарне редакције Телевизије Београд. Писала је фељтоне за дневне новине , десетине текстова за часописе, филмска сценарија, а 2002. била директор и извршни продуцент кратког-играног филма „Spleen“ српско-енглеске копродукције. Аутор је неколико драмских текстова. Комад под називом „Последња песма“ о великом српском песнику Јовану Дучићу, премијерно је изведен у овој години.