НАЈНОВИЈЕ...
Какав откуп желимо?

Какав откуп желимо?

Набавна политика библиотека и спровођење откупа публикација за библиотеке Министарства културе и информисања Републике Србије, тема је расправе коју организују редакција научног часописа за теорију и праксу библиотекарства Читалиште и Удружење професионалних издавача Србије у пoнедељак, 7. септембра 2015. године, у 11 часова, у Градској библиотеци Панчево.

Пријава за дискусију / Пријава за учествовање

Непосредан повод за сусрет стручњака и практичара у овој области је недавно завршени откуп публикација за библиотеке Министарства културе и информисања Републике Србије и реакције библиотекара, аутора и издавача који имају примедбе на процедуру, исход рада Комисије за избор издања или квалитет одабраних књига у појединим библиотекама.

Желимо да анализирамо оно што је до сада учињено, размотримо примедбе и различита искуства учесника у ланцу откупа, а циљ разговора је да понудимо решења Народној библиотеци Србије и Министарству културе и информисања за квалитетнију процедуру и одговорније спровођење наредних откупа.

Учешће на округлом столу су, за сада, потврдили представници Народне библиотеке Србије, Филолошког факултета Универзитета у Београду, Комисије за откуп публикација, издавачи окупљени у УПИС-у… Скуп ће пратити новинари културних рубрика медијских кућа у Србији.

ПРОГРАМ

11.00-12.30 Поздравне речи и уводна излагања

Ласло Блашковић: „Откуп – фунције и важност откупа за библиотеке у Србији“
Соња Бокун Ђинић: „Надзор матичних библиотека и критеријуми набавне политике јавних библиотека“
Гојко Божовић: „Откуп књига као инструмент културне политике“.
Милан Влајчић: „Изазови и ограничења у раду Комисије за републички откуп публикација“

12.30-13.00 Пауза
13.00-14.30 Дискусија
14.30-15.00 Завршна реч

Предлог нових критеријума и измена у процедури и спровођењу откупа

УКЉУЧИТЕ СЕ У РАСПРАВУ, ДАЈТЕ СВОЈ ДОПРИНОС ПРОМЕНАМА

Редакција научног часописа Читалиште у наредном, новембарском броју, рубрику Тема посветиће откупу и набавној политици и објавиће ауторизоване верзије излагања. Уколико желите да допринесете променама у организацији и спровођењу откупа, молимо Вас да пријавите своју тему за дискусију. Уколико сте спречени да присуствујете скупу, молимо Вас да пошаљете свој прилог, питање или предлог учесницима скупа. Молимо Вас да то учините до 3. септембра на меил адресу [email protected]

ЧИТАЛИШТЕ БИРА НАЈБОЉИ ПРЕДЛОГ КРИТЕРИЈУМА ЗА ОТКУП

Позивамо библиотекаре, издаваче, ауторе, запослене у надлежним институцијама културе да предложе критеријуме за откуп публикација за фондове библиотека.

Номинујте свој или предлог својих колега.

Часопис Читалиште наградиће га повељом, претплатом на часопис и издањима Градске библиотеке Панчево.

Попуните формулар на нашем сајту најкасније до 3. септембра.

Пријава за дискусију / Пријава за учествовање