НАЈНОВИЈЕ...
Књижевно вече у Читаоници Градске библиотеке Панчево

Књижевно вече у Читаоници Градске библиотеке Панчево

Читаоница Градске библиотеке Панчево

Субота, 24. децембар, у 18.00 часова

Учествују: 

  • Жаклина Марковић Митић
  • Милисав Ђурић
  • Снежана Милановић

Уводна реч: Дејан Боснић, директор библиотеке

Музички интермецо: Илија Гранде


Снежана Милановић је рођена 06.09.1966. године у Пожаревцу. Живи и ради у Цириху. До сада је објавила девет самосталних књига. Неке песме су јој преведене на немачки, енглески и руски језик, а збирка песама „На јастуку звезда“, преведена је и на француски. Заступљена је у више антологија, алманаха и зборника. Члан је многих Удружења као и Удружења српских писаца Швајцарске, чији је актуелни секретар. Добила је више награда у земљи и иностранству. Наши и страни писани медији и телевизије су у више наврата пратили Снежанине наступе. Надареност за уметност (Снежана поред писања свира и хармонику) носи из куће од оца Богосава и мајке Живадинке – Душице, као и деде Владислава, који је насликао чувену икону Пресвете Богородице. У младости је активно играла у фолклору КУД-а „Драга Јовић – Црни“.

Снежана се као песникиња умива росом традиционалне српске дескрипције, шајкачом и оштрим пером које ћирилицом прети да ће се одржати. Она плете венац од сећања на жару огњишта, на ноћи које миришу на младост, на живе ране које оживе пресахле изворе те своју самоћу венчава са судбином, са пером и стихом како и сама каже кроз стихове. Носталгија за завичајем вапи да изађе на светло дана, да проговори кроз писане речи. Невидљивим нитима кроз стихове гради мостове за будућа поколења која тек долазе како би знали ко су им преци и докле им досежу корени. Помаже колико може онима у невољи.


Жаклина Марковић Митић је рођена 27. 9. 1976. Године у Лесковцу. Од 1996.године зиви на релацијиу Србија – Швајцарска. У том кругу и ствара, црпећи теме из сопственог искуства у сусрету различитих култура. Пише поезију и прозу и заступљена је у великом броју зборника и књижевних часописа. Њен први ромам „Између жеље и разума“ наишао је на сјајан одјек међу читаоцима, а њена друга књига, збирка песама „Непослушне мисли“ објављена је 2021.године.

Прво што вас обузме док читате Жаклинину поезију је тиха чежња за боемским данима које нисте доживели, али сте их упознали кроз дела наших најпознатијих лиричара. Жаклина својом римом пружа непретенциозан ужитак у поезији без слободног стиха, која нас враћа у време када се песма по рими распознавала. Њена уникатност је у искрености, једноставном, али спретном замајцу којим погоди право у мету – тамо одакле извиру исконске емоције, питања и одговори који се крију у свакој жени.


Милисав Ђурић рођен 1. априла 1965. год у Копривни, у подножју Tребаве, пише поезију и прозу. До сада је објавио десет књига: 5 збирки песама, 1роман, „Трагом Љубави“,монографију „Тоза“,прозну књигу „Горостас“и 2 збирке дечијих песама. У поезији Милисава Ђурића, љубав је у ситницама и у детаљима. У комадићима од којих, као калеидоскопом, стално састављамо нови лик. Чекамо светлост после надања у ноћи да игра опет започне. Величина мајке, породице – чувара прошлости и залога за будућност – мера је садашњице и поезије у „неком чудном времену“ над којим се „облак црни над небом свио“. Ђурић се представља и причом и песмом, духовитим и митским истовремено, о горостасу Ранку који је „извратио вука“. Иако је реч о дечијој игри, она постаје и игра са реалношћу која је предмет књижевности. Уметност да свет видимо изнутра, служећи се лажима које откривају истину, а на коју многи „с резервом“ слежу раменима. У поезији он задржава садашње тренутке који изгарају у човеку и прате га у савременом добу: Брига за породицу, немир љубави и страсти модерног доба, оно што тиња у души човека као призори из живота, као нежна носталгија за родном грудом, за домовином.