НАЈНОВИЈЕ...
Отварање изложбе фотографија: „Најлепша земља“

Отварање изложбе фотографија: „Најлепша земља“

Галерија Градске библиотеке Панчево

Четвртак, 29. децембар, у 20.00 часова

Отварање изложбе фотографија: „НАЈЛЕПША ЗЕМЉА“

Гост: проф др Мирољуб Милинчић, директор Центра руског географског друштва у Србији

Руско географско друштво са поносом представља изложбу радова финалиста и победника III и IV Сверуског фотоконкурса „Најлепша земља“.

Фотоконкурс Руског географског друштва „Најлепша земља“ је медијски пројекат широких размера посвећен очувању изворне природе Русије и неговању брижљивог односа према животној средини, преко уметничких фотографија. Конкурс је први пут организован 2015. године, а од 2016. одржава се једном годишње. У правилима такмичења нема ограничења у односу на старосну доб или место становања учесника. Главни услов је да фотографије морају бити снимљене на територији Русије.

На конкурсу 2016. године учествовало је 23 хиљаде руских и страних фотографа, који су послали око 110 хиљада снимака. Најстарији учесник је имао 87, а најмлађи свега 5 година.

Фотографије су разматране у следећим номинацијама: „Народи Русије“, „Свет у нашим рукама“, „Најлепша земља“, „Пејзаж“, „Животиње“, „Птице“, „Макросвет“, „Подводни свет“, „Црно-бела природа“, „Млади фотограф“, „Наслеђе које нестаје“, „Исконска Русија“, „Индустријски пејзаж“ и „Награда – симпатије публике“.

Радове учесника су оцењивали Председник Руског географског друштва Сергеј Шојгу, као и познати фотографи и ствараоци из области културе, фотограф дивље природе Сергеј Горшков, генерални директор Првог канала Константин Ернст, генерални директор Музеја Московског Кремља Јелена Гагарина, режисер Тимур Бекмамбетов. Како би гласање било непристрасно, избор радова је био анониман- прегледајући фотографије чланови жирија су могли да виде само снимке без имена аутора.

Свако ко је желео, могао је да се нађе у улози жирија – најбоља фотографија у номинацији „Награда – симпатије публике“ бирала се путем отвореног гласања на сајту пројекта photo.rgo.ru.


Руско географско друштво

Руско географско друштво (Русское географическое общество) једно је од најстаријих географских друштава на свету. Основано је указом цара Николаја I 1845. године и увек је имало прворазредни друштвени и национални значај. Главни циљ Друштва је био да се препознају, прикупе, опреме и пошаљу на терен широм Русије, Азије и света најбољи истраживачи за разноврсне студије. Током година, Друштвом су руководили представници царске куће Романових, познати путници, истраживачи и државни службеници. Новембра 2009. за председника Руског географског друштва изабран је Сергеј Кужугетович Шојгу, а формиран је и Савет покровитеља којим председава Председник Русије Владимир Владимирович Путин. Данас, у Русији и иностранству Руско географско друштво има више од 20.000 активних чланова. Регионалне канцеларије су отворене у свим субјекатима Руске Федерације. Главна активност Руског географског друштва су експедиције и истраживања, образовање, очување традиције и културе, објављивање књига и рад са младима. Руско географско друштво је непрофитна организација која не добија средства владе. Више информација можете пронаћи на сајту rgo.ru. Руско географско друштво придаје велики значај раду Центра Руског географског друштва у Србији.
 

Центар Руског географског друштва у Србији

Центар Руског географског друштва у Србији (Центр Русского географического общества в Сербии) је регистрован почетком 2015, а церемонија званичног отварања је одржана 17. октобра 2016. године. Детаљи о активностима Центра Руског географског друштва у Србији доступни су на сајту geografija.org.

Центар Руског географског друштва у Србији је регистрован као невладина и непрофитна организација са главним циљем подстицања и организовања културне, научне, привредне и других видова сарадње између људи добре воље Републике Србије и Руске Федерације.

Центар Руског географског друштва у Србији дефинише следеће циљеве у свом раду:

 • Подстицање научне и стручне сарадње између географа Србије и Руске Федерације кроз размену студената, универзитетских наставника и сарадника у настави;
 • Подршка и организација заједничких истраживачких, научних, промотивних и издавачких активности;
 • У Србији активности на ширењу географских, историјских и културних знања о Руској Федерацији;
 • У Руској Федерацији активности на ширењу географских, историјских и културних знања о Србији;
 • Идентификација, заштита и промоција Српског културног наслеђа у Русији;
 • Сарадња са културним, привредним и другим организцијама које имају сарадњу са Руском Федерацијом;
 • Неформални програми тренинга, едукације и других видова стручног и научног рада из области географије, екологије, биологије, демографије, туризма, просторног планирања и историје;
 • Организовање научних, стручних, културних и спортских манифестација са географском позадином;
 • Јавни конкурси са географском позадином;
 • Хуманитарни рад у природним, еколошким и другим непогодама, пружање помоћи и допринос развоју Српског и Руског друштва;
 • Сарадња са медијима у области промоције географских знања, природних вредности, еколошке свести и здравих животних навика;
 • Учешће на пројектима;

Центар Руског географског друштва у Србији реализовао је више пројеката на територији Србије и Руске Федерације. Посебну пажњу поклања развоју едукативних и социјалних програма за потребе студената из Србије и Руске Федерације.

Током 2015. године студенти из Србије су узели учешће на три волонтерска кампа на територији Руске Федерације, сваки у трајању од по 25 дана.

Током 2016. године, у периоду од 12. до 28. јула, Центар Руског географског друштва у Србији реализовао је едукативни програм на територији Србије, а уз учешће 19 учесника из Русије и 25 из Србије. Програмом су руководили наставници и сарадници из Србије и Руске Федерације.

Током 2017. године, у периоду од 8. до 18. јула, сарадници Центра (студенти и наставници Универзитета у Београду) су учествовали на летњој теренској настави Универзитета Пушкин на територији Лењинградске области.

Током 2018. године, у периоду од 3. до 16. јула, Центар је организовао теренску наставу за за 44 студента, наставника и сарадника универзитета и института из Србије и Руске Федерације.

Центар је до сада на територији Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе организовао више десетина изложби фотографија са фото-конкурса Руског географског друштва. Такође и већи број промоција, учешћа на филмским фестивалима, тематских филмских пројекција, културно-уметничких програма и других садржаја. Наш рад прате и о њему пишу медији у Русији, Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори.