НАЈНОВИЈЕ...
Комеморативни скуп поводом смрти Зорана Т. Поповића

Комеморативни скуп поводом смрти Зорана Т. Поповића

Комеморативни скуп поводом смрти Зорана Т. Поповића, једног од наистакнутијих панчевачких и српских афористичара, биће одржан у читаоници Градске библиотеке Панчево, у среду 10. августа 2022. године у 13.30 часова.

Зоран Т. Поповић је рођен 1957. године у Сомбору. Од најранијег детињства живео је у Панчеву. У богатој радној каријери, поред осталог, радио је у „Утви“ и био је директор Дома културе у Качареву код Панчева. Био је оснивач међународног фестивала хумора и сатире „Жаока“ који је одржаван у Качареву.

Највише је писао сатиричне афоризме, али и кратку форму о женама и мушкарцима, о спорту и за децу. Афоризме је објављивао у „Јежу“, „Панчевцу“, „Политици“, „Новостима“, „Данасу“, НИН-у, „Књижевним новинама“…

Аутор је дванаест збирки афоризама. Прва његова књига, под насловом „Организовано расуло“ појавила се 1994. године, а последња, названа „Дођох, видех, пребегох“ публикована је 2019.
Године 2015. постао је лауреат великог светског признања „Фондације Наџи Наман“ из Либана за укупан креативни допринос светској сатири, а следеће, 2016. био је победник међународног Фестивала афоризама „Торино ин синтези“ у Торину, у Италији.

Освајач је првих награда за афоризме на међународним фестивалима у Београду, Пљевљима, Даниловграду, Шапцу и Чајетини. Поповић је 2011. добио Новембарску награду Града Панчева у области културе. Међу његовим бројним домаћим и регионалним признањима издвајају се: „Радоје Домановић“, „Јован Хаџи-Костић“, „Раде Јовановић“ „Драгиша Кашиковић“ и „Ђорђе Фишер“.
Заступљен је у антологијама афоризама и сатире које су објављене у Србији, Бугарској, Црној Гори, Македонији, Пољској, Словенији, Румунији, Италији, Шпанији, Русији и другим државама.
Био је члан Удружења књижевника Србије, Београдског афористичарског круга и Удружења књижевника и књижевних преводилаца Панчева.

Зоран Т. Поповић ће бити сахрањен у среду, 10. августа, у 12 сати на Новом гробљу у Панчеву.