НАЈНОВИЈЕ...
Промоција књиге путописа „Уметност путовања II“

Промоција књиге путописа „Уметност путовања II“

Градска библиотека Панчево вас позива на промоцију књиге „Уметност путовања II“, ауторке МИване Дукчевић. Промоција ће се одржати у petak 26. avgusta 2022. године у 19.30 часова у читаоници Градске библиотеке Панчево.

О књизи ће говорити:

  • Ивана Дукчевић, аутор
  • Гордана Јочић, уредница издања
  • Александра Петровић, новинарка

Уметност путовања ИИ – нова књига путописа Иване Дукчевић у издању МедиаСфере

У издању МедиаСфере из штампе је изашла најновија књига путописа и прича „Уметност путовања ИИ”, ауторке Иване Дукчевић.

Ауторка, која је магистар примењених уметности и дизајна уједно је путописац и фотограф:

Још пре великих ратова, чланови моје фамилије путовали су, селили се и понекад враћали. Од малена, знала сам да већ генерацијама живе по свету, и да су моји родитељи међу реткима који су остали у Београду. Ипак, родбина на свим меридијанима која је током својих посета свет доносила у Београд – и коју смо повремено посећивали – можда је учинила да место где живим постане премалено и да врло рано кренем да путујем. Или је тако било записано, у звездама,

пише Ивана Дукчевић.

Ово је четрнаеста књига Иваниних прича са путовања – о људима и обичајима, пејзажима, историји и разноликим културама. Приче у књизи (и насловна страна) су праћене Иваниним фотографијама (41 црно-бела фотографија и 32 фотографије у боји), а делови текста се могу пронаћи и на травел блогу Иване Дукчевић – Уметност путовања.

Приче с путовања настале су као резултат мог дугогодишњег личног путничког искуства, истраживања и сазнања о пределима чија су историја, уметност и култура оставили дубок траг и обогатили мој ум и душу. Књига садржи лична сазнања и доживљаје с путовања, и састоји се из неколико засебних делова – разврстаних према дестинацијама. У овој књизи, писаној у приповедачком и путописном жанру, инспирацију за путовање могу пронаћи заљубљеници у пејзаже, историју, уметност и културу земаља као што су Мароко, Португал, Шпанија, Грчка, Турска, Либан и Сирија. Оно што повезује путовања у сваки од ових наизглед потпуно различитих делова света су: дубоко укорењена традиција, историја која сеже до у далеку прошлост, карактеристике и занимљиви обичаји људи, и бајковити пејзажи који својом понекад безвременом лепотом налик сценографији прате текст,

пише Ивана Дукчевић о својој најновијој књизи.

Читамо осврт на књигу који је написала госпођа Ангела Варела, директорка Националне туристичке организације Грчке, у Србији:

Кроз Иванине фотографије, истичу се и негују лепоте Грчке. Кроз њене текстове, читалац постаје жељан да открије широк спектар могуц́ности Грчке као туристичке дестинације. Ивана Дукчевић је уметница која компонује слике и осец́ања, која заједно подстичу људе да сањају. Надам се да ц́емо и убудуц́е сарађивати, и помоц́и српском народу да открије неочекиване и мање познате делове Грчке, током сваког годишњег доба. Хвала, Ивана!

“Уметност путовања ИИ” у продаји је у свим већим књижарам Београда и Србије.

Биографија

Ивана Дукчевић рођена је у Београду, где је завршила Факултет примењених уметности и дизајна. Љубав према фотографији и уметничку црту наследила је од оца, који је од њеног најранијег детињства фотографисао и потом црно-беле фотографије правио у кућној лабораторији за израду фотографија, док је љубав према путовањима наследила од мајке. Од раног детињства, путовала је светом са родитељима. Ивана је ауторка преко стотину путописа за велики број штампаних и онлине магазина, и дванаест књига у форми туристичких водича, чији је аутор текста и фотографија. Ауторка је прве књиге “Уметност путовања”, чији је ова књига наставак.

Њене приче и путописне фотографије објављују Натионал Геограпхиц / Србија, Политикин Магазин, Јавни сервис, и други, а њена фотографија каријатида у Атини добила је Прву награду Народног музеја у Београду, на конкурсу за Најбољу археолошку фотографију. Коаутор је новог издања књиге-водича о Србији на енглеском језику, у издању британског издавача Брадт Травел Гуиде. Добитник је награде за дизајн Музеја примењених уметности у Београду, на Октобарском салону. У Београду и остатку Србије, одржала више предавања о својим путовањима, праћена ауторским фотографијама. Аутор је интернет страница www.umetnostputovanja.rs. Ради као професор уметности и дизајна са историјом уметности, у две британске интернационалне средње школе у Београду, где предаје на енглеском језику.