НАЈНОВИЈЕ...
Манифестација „Једна књига један град“ 2023.

Манифестација „Једна књига један град“ 2023.

Позивамо вас на манифестацију „Једна књига један град“ у организацији Градске библиотеке Панчево.

Први програм је планиран да се одржи у четвртак 07.12.2023. године у 19 сати у Читаоници градске библиотеке Панчево. Гост ће бити археолог и кустос археолошког налазишта Бело Брдо у Винчи, Драган Јанковић, који ће говорити о човеку Неолита.

Други програм је 12.12.2023. у 19 сати на истом месту, с тим да ће о човеку данашњице говорити Дивна М Вуксановић филозоф и теоретичар медија.

Са гостима ће разговарати Немања Ротар.

Манифестација Једна књига један град 2023 програм

Овогодишња манифестација ”Једна књига један град” има у фокусу дело америчког антрополога и публицисте Кристофера Рајана ”Цивилизовано до бола – цена напретка”. У овој бриљантној студији о односу човека из доба палеолита и данашњег урбаног хомо сапиенсапостављена су важна питања о еволуцији наше врсте и колико смо то ми, као људска бића, једина која на овој планети поседују свест о себи и универзуму око себе, збиља напредовали у емотивном, когнитивном и духовном смислу. Да ли смо, ходајући, или још боље, јуришајући ка крају историје или некаквом имагинарном циљу који смо сами себи задали, запоставили основе онога што суштински значи бити човек, хумано створење? Нису ли наративи о природи која нас окружује као опасном месту за живот заправо пропаганда оних који живе од продаје савремености? Да ли су мегалополиси у којима се све више људи концентрише на малом простору најусамљенија места на планети, односно да људи који живе никада ближе једни другима бивају суштински све даљи једни од других?

Ако усвојимо чињеницу да ниједан урођеник никада није остао да живи у цивилизацији, већ је побегао главом без обзира чим му се указала прва прилика, да ли треба да наново осмислимо и промислимо о свим поставкама савременог живота? Друштва из доба палеолита, племена ловаца сакупљача, била су егалитарна и почивала су на начелима, праведности, повезаности, емпатије, срдачности и добродушности. Нико се није издвајао по количини иметка, нико није узурпирао власт да би наметао своју вољу другима, нико није жудео да има моћ и да одлучује у име свих. Ловци сакупљачу су бринули једни о другима, ослањали се једни на друге и живели у миру и складу једни с другима и са целокупном природом. На планети није било ратова.

Ако се данас још увек крваво ратује и ако се првенствено убијају цивили и то деца, ако се то снима и приказује на друштвеним мрежама или шаље родитељима на електронску адресу, где смо то ми дошли и који смо то ми циљ напретка освојили?

Данас је целокупан живот постао скандал и сваки догађај постаје и сопствена пародија. Стварност почиње да наликује видео играма и то оним дистопијског садржаја. У свету постистине и свеопште медијске и дигиталне манипулације има ли места за хомо сапиенса или ће нас све заменити наш дигитални клон?

Будите део заједничког читалачког искуства и дођите на манифестацију ”Једна књига један град”. Ако се осећате као хумана бића, онда је библиотека право место за вас!