НАЈНОВИЈЕ...
Представљање монографије „Од усељеника до проналазача“ Михајла И. Пупина

Представљање монографије „Од усељеника до проналазача“ Михајла И. Пупина

Градска библиотека Панчево вас позива на представљање новог илустрованог издања монографије „Од усељеника до проналазача“ Михајла И. Пупина.

Представљање ове монографије ће се одржати у среду, 15. јуна, у 19.00 часова, у читоаници Градске библиотеке Панчево.

О монографији ће говорити:

  • Мирослав Станковић, приређивач
  • Гордана Влајић, књижевница
  • Жозеф Иван Лончар, маркетиншки стручњак
  • Никола Влајић, етнолог

Михајло Идворски Пупин

(Идвор, код Ковачице, 9. октобар 1854 — Њујорк, 12. март 1935) био је српски и амерички научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија и почасни конзул Србије у САД. Био је и један од оснивача и дугогодишњи председник Српског народног савеза у Америци. Такође је добио и Пулицерову награду (1924) за аутобиографско дело „Са пашњака до научењака“ (енгл. From immigrant to inventor). Михајло Пупин је током свог научног и експерименталног рада дао значајне закључке важне за поља вишеструке телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, потом рентгенологије, а има и великих заслуга за развој електротехнике. Такође је заслужан и за проналазак Пупинових калемова. Добитник је многих научних награда и медаља, био је члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије и почасни доктор 18 универзитета.

Пупин је по завршетку Првог светског рата као тада већ познати и признати научник али и политички утицајна фигура у Америци утицао на коначне одлуке Париске мировне конференције када се одлучивало о одређивању граница будуће Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Целога живота памтио је речи своје мајке које наводи у свом аутобиографском делу:

Дете моје, ако желиш да пођеш у свет, о коме си толико слушао на нашим поселима, мораш имати још један пар очију — очи за читање и писање. У свету има много чега о чему не можеш сазнати ако не умеш да читаш и пишеш. Знање, то су златне лествице преко којих се иде у небеса; знање је светлост која осветљава наш пут кроз живот и води нас у живот будућности пун вечне славе.