НАЈНОВИЈЕ...
Представљање златног издања: Мирослављево јеванђеље

Представљање златног издања: Мирослављево јеванђеље

Градска билиотека Панчево вас позива на представљање златног издања: Мирослављево јеванђеље. Четвртак 16. јуна од 20 часова.

Гости:

  • Вељко Топаловић – приређивач факсимила
  • Драгана Аћимовић – историчарка уметности

БОЖАНСКО НАДАХНУЋЕ – МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ

Од свог настанка, у другој половини 12. века, Мирослављево јеванђеље има статус реликвије и највреднијег српског покретног добра. После 700 година, монаси манастира Хиландар, даривали су га краљу Александру Обреновићу. Украдено је током Мајског преврата и пронађено током повлачења српске војске у Првом светском рату. Поверено је на чување Главној државној благајни уз напомену да је та књига важнија од целокупне имовине благајне. Под драматичним околностима, књига путује преко Албанских планина, плови у Бриндизи и потом на Крф. Током Другог светског рата скривана је са златним резеврама краљевине Југославије, потом у манастиру Рача украј Дрине и у сефу Народне банке Србије.

Због јединствене лепоте и симболике ликовних украса, УНЕСКО је уврстио Мирослављево јеванђеље међу 120 највреднијих докумената целокупног човечанства, а највеће библиотеке и универзитети света откупили су факсимиле и уврстили у специјалне колекције највреднијих издавачких подухвата у историји. Документарни филм о историјату књиге добио је прве награде на светским фестивалима, а изложба Божанско надахнуће – Мирослављево јеванђеље гостује широм света.

Драгана Аћимовић, која припрема докторску дисертацију о симболици ликовних украса Мирослављевог јеванђеља, објасниће посетиоцима начин размишљања српских средњовековних илуминатора, а Вељко Топаловић, који је 30 година проучавао необичан историјат књиге, представиће непознате детаље о томе како је књига избегла судбину безбројних украдених, спаљених или на други начин оштећених српских и светских драгоцености.

Добродошли!