НАЈНОВИЈЕ...
Нови роман Немање Ротара „Минотаур“

Нови роман Немање Ротара „Минотаур“

Нови роман Немање Ротара у издању Архипелага
Политички трилер о деценијама које су појели скакавци

Београд, 6. септембра 2022. – Нови роман Немање Ротара Минотаур управо је објављен у издању Архипелага и Градске библиотеке Панчево у прозној едицији Златно руно.

Минотаур - Немања Ротар

Минотаур је политички трилер Немање Ротара. После неколико историјских романа који су се бавили Византијом и Балканом у неколико епоха, потом Другим светским ратом, као и после веома читане романсиране биографије Мирослава Антића Сутрадан после детињства, Ротар се окренуо приповедању о искуству непосредне стварности српског друштва од деведесетих година, преко читавог времена транзиције, до наших дана.

Новинар познатог београдског таблоида Игор Бојовић добија задатак да пронађе Синишу Денића, писца који годинама живи на Криту, где се повукао после политичких промена 2000. године.

Синиша Денић, апологета и саучесник пораженог режима, живи одвојен од јавности, на скривеној локацији на грчком острву. У једном времену свемоћан и славан, Денић је постао одбачен од јавности, али се око њега и даље плету игре моћи и утицаја, сумњивог новца, моћних пријатеља са обе стране закона, али и обавештајних служби.

Излазак Денићевог новог романа покреће потрагу за њим. Утолико пре што је Денић прекршио правило ћутања на које се обавезао служби државне безбедности. Новинар који трага за Денићем је његов политички противник из деведесетих године, али је и сам прошао кроз бурне личне и политичке ломове, све док није завршио у таблоиду, на послу који мрзи и на коме је принуђен да прави бројне и велике компромисе.

Потрага за Денићем одводи Игора Бојовића на Крит, што покреће ланац злочина, несвакидашњих сусрета и бруталних сазнања о историји која још траје. Поред новинара Бојовића, за Денићем трагају и многи други, свако из својих разлога.

Испуњен напетошћу која је карактеристична за крими романе, драматичним преокретима и љубавним заплетима, роман Немање Ротара Минотаур је узбудљива прича о деценијама које су појели скакавци. Критички ангажована и без икаквог уљуљкујућег захтева за историјском дистанцом, роман Немање Ротара је књига која се чита у даху и без имало равнодушности.

Немања Ротар

Романописац, приповедач и есејиста Немања Ротар (1972) живи у Панчеву. Поред књиге песама и књиге прича, објавио је три књиге есеја и шест романа. Његови најпознатији романи Чувари Балкана (2002), Последња ноћ на Леванту (2004), Нетрпељивост (2006), Дневник људождера (2008), Сутрадан после детињства (2014). Романи Чувари Балкана и Последња ноћ на Леванту објављени су, заједно са историјском новелом „Златни рог“, у пишчевој књизи Последњи Ромеји (2015).