НАЈНОВИЈЕ...
Отварање изложбе о Милутину Бојићу „100 година Плаве гробнице“

Отварање изложбе о Милутину Бојићу „100 година Плаве гробнице“

У понедељак, 26. фебруара у 19:30 отварање изложбе о Милутину Бојићу „100 година Плаве гробнице“ и представљање фототипског издања збирке „Песме бола и поноса“ Милутина Бојића,

Гости: Олга Јечменица, ауторка изложбе и Јовица Кртинић, директор библиотеке „Милутин Бојић“ из Београда
Песму „Плава гробница“ казује Милован Лукић, песник

Прошле године, 2017, Библиотека „Милутин Бојић“ је обележила неколико значајних јубилеја, 125 година од рођења песника Милутина Бојића, чије име са поносом носимо, 100 година од његове преране смрти и исто толико година од излажења његове, надалеко чувене, песме „Плава гробница“ у оквиру збирке „Песме бола и поноса“. Тим поводом смо реализовали два велика и значајна пројекта: изложбу „100 година Плаве гробнице“ и објављивање фототипског издања збирке „Песме бола и поноса“. Изложба има циљ да представи целокупно стваралаштво Милутина Бојића јер он није био само песник, већ и драмски писац, прозаиста, позоришни и књижевни критичар. Овај великан српске књижевности за свог кратког животног века оставио толико значајног писаног материјала да су давне 1978. године објављена „Сабрана дела Милутина Бојића“ у 4 обимна тома. Изложба је конципирана тако да се прати целокупан живот и рад Милутина Бојића са посебним нагласком на ратне године и „Плаву гробницу“. Фототипско издање збирке „Песме бола и поноса“ представља верну копију издања штампаног у Солуну 1917. како по димензијама, избору папира, тако и по избору штампарских слова. Ова збирка песама је оставила неизбрисив траг у српској књижевности јер у своје 34 песме сажима сав бол, патњу и трагедију српског народа током Првог светског рата. Министарство културе Републике Србије откупило је део тиража и послало га свим библиотекама у Србији.

Материјалом из својих архива изложбу су помогли: породица Бојић, Народна библиотека Србије, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Српска академија наука и уметности, Музеј позоришне уметности у Београду, Галерија Милене Павловић Барили из Пожаревца, Народно позориште Сомбор.

Поставка у Панчеву биће осма по реду, после поставки у Крушевцу, Народној библиотеци Србије, Београдском сајму књига…

Панчево није случајно изабрано за нову поставку. Наиме Бојићева мајка, Софија, је рођена Панчевка и потиче из породице Богојевић која се истицала као уважена грађанска, занатлијска и национално борбена породица.