НАЈНОВИЈЕ...
Отварање ретроспективне изложбе Јана Хусарика „Троја и ја“

Отварање ретроспективне изложбе Јана Хусарика „Троја и ја“

Галерија Градске библиотеке Панчево

Четвртак, 26. октобар 2023. године у 19.00 часова

Јан Хусарик, интервју из 1989 – Троја у Панонском мору:

Јан Хусарик (Падина, 1942 – 2017)

Рођен је 27. маја 1942. у Падини. Основну школу је завршио у свом родном месту. Почео је да слика 1958. године, а прву самосталну изложбу имао је две године касније у родном месту. Члан Галерије наивне уметности у Ковачици, постао је 1968. године.

Био је уметник светског гласа, доказом за то су разна признања која је добијао током свог живота. Нека од њих су: Оскар за уметност и технологију у Милану, почасно чланство у Међународном удружењу за културу у Напуљу, Орден Републике Француске за културну сарадњу…

За пола века свога стваралаштва, Хусарик је имао бројне изложбе у земљи и иностранству – Париз, Мелбурн, Сиднеј, Куала Лумпур…

Јан Хусарик је био оснивач и председник Удружења падинсх сликара „Жеђ“. Управо Жеђ и недостатак воде, дугогодишњи проблем житеља Падине, доминирали су у његовим сликама. Учинио их је универзалним симболом жеђи: физичком, менталном, жеђом за љубављу и срећним животом.

Посебна тема која је годинама иснспирисала Јана Хусарика била је историја Троје. Према његовим речима, древна Хомерова Троја налазила се у Банату. Такође је покушао да себи својственом бојом изрази осећај душевне топлине и идиличног карактера сеоског живота.

Јан Хусарик је преминуо 27. јануара 2017. године, у родној Падини.