НАЈНОВИЈЕ...
Предавање „Средњевековни оклопи и оружје“

Предавање „Средњевековни оклопи и оружје“

Градска библиотека Панчево

Петак, 20. октобар у 19.00 часова

Слободан Маринић је дипломирани ветеринар, али се ветерином никада није бавио. Један је од оснивача витешког удружења „Бели орлови” и – ковач. Удружење се труди да сачува старе занате од заборава и подсети савременике на чувену изреку “Занат је злата вредан”. Интензивно ради и на промоцији вештине мачевања на витешким фестивалима, као и на преношењу свог знања и умећа млађим покољењима. Власник је радионице за израду витешке опреме „Марини стил“, која се бави израдом и ковањем мачева већ 15 година и захваљујући потпуној посвећености и константном унапређењу своје вештине, та радионица је данас призната као једна од водећих у нашој земљи и региону.

Наручиоци његових мачева долазе из свих сфера друштва, од највиших институција попут председника држава, министара, градоначелника, државника, амбасадора, затим институција попут музеја и манастира, преко хотела, ресторана и све до приватних лица, као и мачеваоца – људи који користе мачеве.

Захваљујући том послу постао је део екипе која је радила на реализацији серије „Немањићи – рађање краљевине”. Том приликом је био у прилици да покаже своје умеће прављења мачева које су за појасом носили глумци који су тумачили главне ликове – Стефана Немању, Стефана Првовенчаног и Вукана Немањића, али и тројица тумача ликова Манојла Првог Комнина, Фридриха Првог Барбаросе и бугарског краља Калојана…

Предавање Средњевековни оклопи и оружје