НАЈНОВИЈЕ...
Предавање: „Српско средњовековно витештво“

Предавање: „Српско средњовековно витештво“

Читаоница Градске библиотеке Панчево

Четвртак, 21. септембар, у 19.30 часова

Гост: Марко Алексић, писац и аутор књиге „Српски витешки код“

Марко Алексић (Београд, 1970) српски je археолог, историчар и популаризатор науке.

Магистар је наука и међународно признат стручњак за средњовековно оружје. Аутор је монографија Средњовековни мачеви у Југоисточној Европи (2008) и Марко Краљевић: Човек који је постао легенда (2015), „Српски витешки код“.

Дипломирао је 1998. а магистрирао 2006. на Филозофском факултету у Београду, на Одељењу за археологију. Звање кустоса стекао је 1999. у београдском Народном музеју. Учествовао је у археолошким истраживањима у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Немачкој и другим земљама, као члан тима или вођа ископавања.

Његова књига Medieval Swords from Southeastern Europe (Средњовековни мачеви у Југоисточној Европи) добила је позитивне приказе у водећим светским стручним часописима и цитирана је значајно.

Гостујући је предавач у установама културе и на универзитетима, као и учесник научних скупова.

Алексић је од 1998. повремени сценариста и водитељ у Научно-образовној редакцији РТС-а за прилоге из археологије и историје. Сарађивао са Дечјим културним центром у Београду. Објављивао је научно-популарне чланке са темама из средњег века у Политикином Забавнику и другим листовима.

Предавач је у Истраживачкој станици Петница на програмима Археологија и Petnica International. Као саветник-предавач сарађује са музејима, факултетима, војним и културним удружењима, као и витешким дружинама.

Писао је драмске текстове за Радио Београд. Био првак Савезне републике Југославије у мачевању, дисциплина сабља (1993).