НАЈНОВИЈЕ...
Представљање аутора едиције Најбоља за 2022/23

Представљање аутора едиције Најбоља за 2022/23

Читаоница Градске библиотеке Панчево

Петак, 22. септембар у 19.30 часова

Удружења књижевника и књижевних преводилаца Панчева

Удружење књижевника и књижевних преводилаца Панчева објављује савремену поезију у едицији Најбоља од 2012. године, а овог пута, у Библиотеви, представиће књиге аутора објављених 2022. и 2023. године, од тога двоје младих аутора из Панчева. Представиће се Горица Радмиловић са књигом „Седи, ујешће те камен“, Тијана Саватић „Сан Северија“, Биљана Стајић „Монопол“ и
Урош Ђоровић „Уриел“. Разговор са ауторима води Јасмина Топић.

О ауторима:

Тијана Саватић (1994, Панчево). Пише поезију и текстове о феноменима у пољу визуелних уметности. До сада је објављивала у неколицини регионалних часописа, зборника и портала. Организовала је низ јавних читања, вечери извођења поезије, разговора о визуелним уметностима и друге форме продукције и презентације уметничких пројеката у Београду, Панчеву и региону. Од јануара 2020. године осмишљава и води циклус ауторских предавања под називом Извођење поезије на филму, у Студентском културном центру Београда, као и циклус радионица Иг.злозба у Културном центру Београда. Збирка ,,Сан Северија“ је њена прва књига поезије.

Горица Радмиловић (1992, Сомбор). Дипломирала на Филозофском факултету у Новом Саду, на одсеку за српску књижевност и језик. На истом факултету одбранила је мастер рад – „Политика и књижевност – Ембахаде Милоша Црњанског” (2017). Тренутно је запослена као стручни сарадник на Лексикону писаца српске књижевности у Матици српској. Докоторанд је на Филозофском факултету у Новом Саду. Објавила збирку поезије Стрижи маску, конак немаш, Сремски Карловци 2017. Приредила: Улог ума человеческога (1808) (са Миленом Зорић), Нови Сад 2019; Јован Љуштанаовић, Позориште кроз зечје уши, Нови Сад 2021; Јасмина Топић, Сада смо на острвима, Нови Сад 2022. Добитница је награде „Стражилово” (2017). Преводима, поезијом, научним радовима и приказима заступљена је у часописима: Летопис Матице српске, Зборник Матице српске за књижевност и језик, Ноема, СРП, Белешке, Детињство, Повеља, КУЛТ, Нови полис, Поента. Говори енглески, шпански, француски и португалски језик.

Биљана Стајић (1977, Сплит). Завршила је Гимназију „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду и Факултет драмских уметности, одсек драматургија у Београду. Њена прва песничка књига „Ручак за 100 динџи” објављена је у едицији „Прва књига” Матице српске. Један је од оснивача Алсер Цултуре Гроунд из Беча. Живи и ради у Бечу, са породицом и мачкама.

Урош Ђоровић (2001, Београд). У Панчеву завршава основну школу и гимназију. У средњој школи, у склопу радионице креативног писања, почиње да пише и да се озбиљније бави поезијом. Касније започиње студирање на Филолошком факултету на катедри за Општу књижевност и теорију књижевности. Његове песме објављиване су у зборнику „Рукописи“ шест година за редом и 2017. године добио је награду „Милана Јанићијевић“ за кратку форму. Ово је његова прва збирка поезије.