НАЈНОВИЈЕ...
Представљање књиге: „Вино и седам чула“
Вино и седам чула

Представљање књиге: „Вино и седам чула“

Позивамо вас на представљање књиге: „Вино и седам чула“, које ће се одржати у читаоници Градске библиотеке Панчево, субота 27. јун са почетком у 18:00h.

Уживајте у књижевној вечери уз пратећу дегустацију и мини сајам вина изабраних панчевачких и београдских винарија:

  • Винарија Мирковић, Панчево;
  • Винарија Лалић, Панчево;
  • Винарија Крстић, Београд;
  • Винарија Вулиновић, Београд.

Гости:

  • Др Весна де Винча,
  • Драго Вулиновић, аутор и винар.

Вино и седам чула” је јединствена књига у свету, јер се по први пут успостављају нова винска чула. Осим познатих пет чула, имамо шесто чуло Енергија или Синергијана и седмо које сам назвао Милодух. У неким винским књигама се спомињу основна чула, али им није додељена вибраторна енергетска стварност и није објашњено како је чулност повезана са нашим нервним системом. Чула су као ноте, свака нота је различита, а музика им даје израз лепоте. Проблем чулности данашњег човека је чулна огрубелост, раздешеност, па је чулни утисак уместо хармоничне музике препун дисонантних осећања. То је почетак незадовољства савременог човека, јер пропушта саживљеност са садашњим и уједно вечним тренуцима времена.

Када вино поштујемо као извор мотивисаног задовољства, онда оно може вратити нашу изворну чулност. Узвишен доживљај вина можемо постићи у синергији свих чула. Познатих пет чула су: додир, вид, мирис, слух и укус. Додир је етар и најближи је небу, потом следи светлост – вид, затим ваздух – мирис, звук – слух, када се куцамо и наздрављамо, а тек на крају долази укус, који је преко рецептора на јези­ку најближи земљи.

Да упростимо, ако желимо да преко вина спојимо небо и земљу и остваримо мир, као најгушћи садржај позитивних енергија, онда отмено и с пошто­вањем додирујте чашу са вином, с дивљењем уживајте у боји вина, с посебним сјајем у очима поделите радост сунца у вину са особом са којом наздрављате, потом уживајте у духу вина преко мириса, па куцањем, као црквеним звонима, обзнаните почетак конзумирања вина и гласно, свим срцем, прозборите: „Живели!“ Тада је вино као течност највећим делом постала енергија, која обједињеним чулима радује срце и улива човеку космичку снагу. Када вам особа којој наздравл­јате узврати искрено са љубављу – „Живели!“, тада се земља и небо поново спајају и постају једно у свему и све у једном.

Извор: ryl.rs

Вино и седам чула