НАЈНОВИЈЕ...
Промоција књиге Марије Јововић „Српски херој у вучијој јазбини“

Промоција књиге Марије Јововић „Српски херој у вучијој јазбини“

Читаоница градске библиотеке Панчево

Четвртак 6. јула у 19.30 часова

О књизи ће говорити:

  • Марија Јововић, ауторка
  • Миле Боснић, дипл. политиколог

Blagoje Jovovic - fotografija

Благоје Јововић рођен је 1922. године у селу Косић код Даниловграда у племену Бјелопавлића. Он је служио Југословенску војску у отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади.

Када се партизанско-четнички сукоб завршио 1944. године Благоје Јововић је емигрирао у Италију, гдје је боравио у разним избјегличким логорима и радио разне послове. Један период свог боравка је радио за италијанску Тајну обавјештајну службу. За вријеме рада у Тајној служби упознао је Јевреје који су га обавијестили да злогласни злочинац Анте Павелић ту борави и да га ту чувају. Тада је Благоје први пут дошао на идеју да пронађе Павелића и да изврши атентат на њега што се коначно и догодило 10. априла 1957. године у Аргентини.

Благоје је 1999. године, након 55 година, први пут посјетио СР Југославију. Допутовао је из Аргентине и посјетио манастир Острог. Том приликом је Митрополиту Амфилохију признао да је он човјек који је извршио атентат на Анта Павелића и после тога је шира јавност сазнала идентитет човјека који је пуцао на Павелића у Ломас де Палмору, Буенос Ајресу.

Тада је посјетио своје родно село Косић и гробље својих предака. Преминуио је после пар мјесеци од прве и последње посјете свом родном крају, 2. јуна 1999. године у Росарију, Аргентини.

Некадашња Загорска улица у Земуну од прошле године носи име Благоја Јововића, а у тој улици је откривена и спомен–плоча посвећена Јововићу.