НАЈНОВИЈЕ...
Промоција књиге „Моја љубав Никола Тесла“

Промоција књиге „Моја љубав Никола Тесла“

Градска библиотека Панчево вас позива на промоцију књиге „Моја љубав Никола Тесла“, ауторке Ане Атанасковић. Промоција ће се одржати у суботу 5. марта 2022. године у 19.00 часова у читаоници Градске библиотеке Панчево.

Гошћа

  • Ана Атанасковић, ауторка

Ана Атанасковић - Моја љубав Никола Тесла

Кетрин Џонсон и Никола Тесла упознали су се у освит његове велике научне славе. Као најбољи пријатељ њеног супруга Роберта, Тесла је био радо виђен гост у дому Џонсонових.

У Кетрининим дневничким записима наведени су бројни детаљи ове необичне, платонске љубави, осликано је бујање јединствене, искрене наклоности и учвршћивање блиског пријатељства. Такође, из њене перспективе сагледава се енергични, захуктали развој Њујорка и Америке тог доба. Овај интимни спис пун је фасцинантних података и драгоцених описа који на потпуно другачији начин осветљавају лик, дело и приватни живот Николе Тесле, једног од најмистериознијих и најзначајнијих научника свих времена.

Ушушкани, монотони живот Кетрин Џонсон мења се из корена када упозна Николу Теслу. Постаје опседнута научниковом маркантном појавом. Растрзана између оданости и страсти, она проналази утеху у живописним фантазијама – границе између реалног и ониричног света се бришу у тренутку када снове госпође Џонсон почне да походи ’чаробњак’ из Смиљана…

– Ђорђе Бајић

Ана Атанасковић нам открива другу страну Теслине природе: нежног, пажљивог, дубоко моралног човека који избегава Аморову стрелу супруге блиског пријатеља и мецене. Ово је роман који у појединим деловима жубори као најчистија поезија. А Тесла је управо то био: дар човечанству – поезија исписана пером природе.

– Вања Булић

Попут Тесле, који је био изузетан научник чије се умеће граничило са истинским чаробњаштвом, овај роман је магични приказ његове мало познате стране личности.

– Александар Тешић