НАЈНОВИЈЕ...
BISIS aпликација за проналажење књига у нашој библиотеци

BISIS aпликација за проналажење књига у нашој библиотеци

НОВИНА У РАДУ ГРАДСКЕ БИОБЛИОТЕКЕ ПАНЧЕВО

НОВА БИБЛИОТЕЧКА АПЛИКАЦИЈА ЗА ПРОНАЛАЖЕЊЕ КЊИГА У НАШОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Андроид и iOS верзија нове апликације BISIS покренута је да би се корисницима наших услуга омогућио олакшан, атрактиван и надасве брз приступ бази података библиотеке, односно њеном дигиталном каталогу. На овај начин, пратећи светске трендове у библиотекарству, излазимо у сусрет навикама и потребама корисника у савременом, технолошки развијеном друштву. Свако носи градску библиотеку Панчево у свом џепу и може да приступи њеном дигиталном каталогу у свако доба дана и ноћи.

Чланови библиотеке коришћењем апликације имају низ погодности које им значајно унапређују коришћење наших услуга. Имају читаву библиотеку на свом мобилном телефону, и једно сасвим ново корисничко искуство. Инсталирањем апликације чланови добијају:

  • Електронску чланску карту, која у потпуности замењује физичку чланску карту
  • Претраживање е-каталога библиотеке – комплетног фонда у читавој БГБ мрежи
  • Подсетник када им истиче рок за враћање књиге и када им истиче чланарина
  • Могућност да сами продуже рок за враћање књиге– Увид у своја тренутна задужења
  • Увид у своју комплетну историју читања
  • Информације о свим програмима које организујемо
  • Могућност да поставе питање библиотекару
  • Одговоре на најчешћа питања

Апликација је слободна за преузимање преко Гугл и Епл продавнице (потребно је само у пољу за претрагу укуцати реч BISIS), и могу да је користе сви грађани.

Преко апликације, корисници ће моћи да претражују наше фондове, информишу се о дешавањима у библиотеци иусловима учлањења. Али пре свега, потребно је да корисници наших услуга који желе да користе ову апликацију, односно да прате колико временски поседују књигу, да ли им је истекла чланарина и слично, приликом позајмице књига, оставе библиотекару своју мејл адресу како би смо им послали линк за активацију налога.

БИСИС апликација претрага

Апликација је израђена уз подршку Министарства културе и информисања, у оквиру пројекта „Библиотека у џепу корисника – mBISIS”. Намењена је за коришћење у 10 библиотека. Поред Библиотеке града Београда, која је носилац пројекта, апликација је израђена и за потребе јавних библиотека из Новог Сада, Шапца, Зрењанина, Панчева, Сремске Митровице, Кикинде, Лазаревца, Обреновца и Палилуле.

Оно што је, такође, важно знати да јесте чињеница да је Градска библиотека Панчево још 2015. године креирала (и поставила на Гугл плеј стору) апликацију за мобилне телефоне коју, у том тренутку, није поседовала ни једна библиотека у Србији. Намера наше библиотеке је била да је даље развија и усавршава и да другим библиотекама (посебно у оквиру Бисиса) понуди модел за нови сервис који би корисницима омогућио приступ фондовима на даљину, комуникацију са библиотекарима и различите врсте информација. Аутор и руководилац овог пројекта je био Горан Траиловић, библиотекар саветник наше библиотеке, дизајнер Владимир Кајловиц (ПанАрт), а творац апликације Дамир Симончић, мастер библиотекарства и информационих наука.