НАЈНОВИЈЕ...
Промоција књиге „Настанак и нестанак једне државе – Правда за меморандум“

Промоција књиге „Настанак и нестанак једне државе – Правда за меморандум“

У четвртак, 7. марта 2019. године у 19:00, промоција књиге „Настанак и нестанак једне државе – Правда за меморандум“ аутора Александра Дикића.

Гост: Александар Дикић, аутор

„Академици те 1985. године у Меморандуму нису били за разбијање Југославије, већ за демократизацију друштва и претварање Југославије од партијске у функционалну заједицу – каже наш саговорник… Бавећи се инфериорним положајем Србије у односу на друге републике, Академици су упозоравали да је Србија законом из 1974. године подељена на три дела и да су Срби на Косову потпуно незаштићени, а у Војводини обесправљени. Упозоравали су да ће евентуалним распадом државе најгоре проћи српски народ, јер сваки четврти Србин живи ван матице…“

А. Дикић

Осамдесете године 20. века доносе кулминацију економске, социјалне и политичке кризе југословенског друштва. Све идеолошке резерве биле су исцрпљене, а сви опробани механизми показали су се неуспешним у судару са проблемима који су, попут земљотреса, из темеља потресали Југославију.

Употреба и злоупотреба Меморандума, документа припреманог у Српској академији наука и уметности, никада потпуно завршеног и објављеног, често је била праћена незнањем, политиканством и провидном пропагандом. Ова анализа политичке, економске и националне дискриминације српског народа у оквиру јужнословенске заједнице, злоупотребљена је, на невиђено, као још један разлог растакања заједничке државе.

Аутор ове књиге, у узбудљивом, одмереном и зналачки написаном тексту, прати процесе стварања прве и друге Југославије и њихов коначни, жалостан крај.

Александар Дикић је рођен 1978. године у Нишу. Од 2013. године је докторанд медицинских наука Универзитета у Београду. Своје текстове је објављивао на интернет порталима и у штампаним издањима „Нове Српске политичке мисли“, „Српског културног клуба“, „Видовдана“…