НАЈНОВИЈЕ...
Промоција књиге „Паралелна историја театра“

Промоција књиге „Паралелна историја театра“

У петак, 8. фебруара 2019. у 19:00 часова промоција књиге „Паралелна историја театра“ Милана Мађарева.

Гости: Милан Мађарев, Јован Поповић, песник и глумац Позоришта лутака „Пинокио“ и Никола Мркајић, глумац „Атељеа младих“.

О аутору:

Милан Мађарев (1962) је театролог, драматург, педагог, водитељ психодраме, позоришни и радио редитељ и преводилац са словеначког језика. На одсеку за театрологију ФДУ у Београду је одбранио (1998) магистарску тему Креативна драма – процес стваралаштва у Шкозоришту, ментор др Милена Драгићевић Шешић, а 2008. је одбранио докторску дисертацију на тему Театар покрета Јожефа Нађа, ментор др Александра Јовићевић. Предаје сценску уметност на Високим школама струковних студија за образовање васпитача у Кикинди и Суботици.

Режирао је 15 представа по текстовима Миодрага Радисављевића, Слободана В. Јовановића, Јежија Анџејевског, Хенрика Ибсена, Александра С. Пушкина, Марине Миливојевић, Паваа Маринковића и Едварда Олбија. Такође, Мађарев сарађује као редитељ и драматург са Редакцијом Драмског програма Радио Београда. Милан Мађарев је био драматург на пет представа словеначког редитеља Томија Јанежича: Но ацтинг, плеасе у Словенском младинском гледалишчу у Љубљани (и сарадник на глумачком процесу), Наход Симеон Милене Марковић у Српском народном позоришту у Новом Саду, Краљ Лир Виљема Шекспира; Путујуће позориште Шопаловић Љубомира Симовића и Шума блиста Милене Марковић у Атељеу 212. Милан Мађарев као педагог истражује сценску присутност, енергију и предуслове за развијање спонтаности и креативности плесача, глумаца и неглумаца. Радио је у Словенији, Србији, Босни и Херцеговини и Јужној Кореји.

Члан је централног тима међународног истраживачког програма Потенцијали глуме који је покренут у Љубљани 2005. године. Мађарев је писао о позоришту за Други програм Радио Београда, Трећи програм Радио Београда, РТС ТВ Београд, Данас, Глас јавности, Лудус, Wеб сајт Б92, и за часописе „Орцхестру“, „Позориште“, „Сцена“ (Нови Сад), „Маска“ (Љубљана), „Вечер“ (Марибор), „Театарски гласник“ (Скопље) итд.