НАЈНОВИЈЕ...
Промоција монографије „Лепота вековног стварања“

Промоција монографије „Лепота вековног стварања“

Промоција монографије „Лепота вековног стварања“ одржаће се у уторак, 21.јуна у 19:30 у читаоници Градске библиотеке Панчево.

Гост: Јован Ђорђевић, аутор

„Кроз књигу дефилују великани сликарства, музике, поезије, науке, књижевности, градитељства. Зида се од чврстог материјала, али и емоцијама и сензибилитетом. Ничу велике палате, раскошни храмови, али и бесмртне љубави и неостварени снови.

Важни датуми, догађаји, чињенице, личности које су обележиле период од 2500 године се преплићу, утичу једни на друге, повезују периоде и епохе својим делима, инспирацијом, а пре свега огромном енергијом у протекла два миленијума на просторима Србије и Европе.

Пуно се путује по егзотичним пределима, али и унутар људског бића откривајући тајне и истине човекове душе.

Та светска позорница нам представља јединствену и моћну хармонију светске културе која је као огромни храм чије сводове подупиру стубови у облику вредних дела која обасјавају цео свет.

Аполодор је познавао архитектуру, Хипарх звезде, Картагињани бескрајне даљине, Питагора магију и значење бројева, Данте је познавао људску душу, а сви су имали жељу да проникну у суштину, да уплове у снове и претворе их у реалност. Реалност је изражена поезијом, дочарана музиком, осветљена бојом и сликом, опевана речју, откривена мудрошћу, оплемењена љубављу.

И наши великани, али и раскошна средњевековна зидања, дали су свој допринос светском мозаику вредности и лепоте. Лепоти се даје признање, предност. Лепо це бити најдуже сачувано.“

Преузми плакат (ПДФ)